VRIJEDNE RUKE

Kako je cvijet "Sjećanje" postao simbol srebreničkog stradanja

Danas ga na reveru nose brojne poznate svjetske ličnosti

Starije Gračanke pomogle su Udruženju svojim znanjem. Avaz

Piše: H. Čalić / Avaz.ba

11.7.2020

Zbog pandemije koronavirusa, Bosanska kuća čardaklija u Gračanici, koja je nakon rata temeljito obnovljena i na upotrebu data Udruženju „Gračaničko keranje“, prazna je ovog proljeća, pa i početkom ljeta. Da nije ovog zlog vremena, u njoj bi vrijedne žene, članice Udruženja formiranog 2006. godine, svakodnevno dolazile i vrijednim rukama, s puno mašte i strpljenja, izrađivale čipku keru, pa je pokazivale cijelom svijetu.  

Azemina Ahmetbegović okupila je u Udruženje žene Gračanice i okolnih naselja, posebno one koje su već bile vične tehnici keranja, starog zanata koji su naučile od svojih majki i nana.


Jasmina Čamdžić dizajnirala cvijet „Sjećanje“. Avaz

- Cilj je da od zaborava sačuvamo naše, bosansko, keru i čipku koje se samo u ovom kraju rade na ovako originalan način, strpljivo i s dosta mašte. Uspjeli smo našu keru pokazati u skoro svim većim gradovima Evrope, ali i u svijetu - kaže Ahmetbegović.

U „Gračaničkom keranju“ posebno su ponosne na cvijet „Sjećanje“, simbol srebreničkog genocida, koji su javnosti predstavile 2011. godine. Danas ga na reveru nose brojne poznate svjetske ličnosti. Nastao je po ideji dr. Mustafe ef. Cerića, tadašnjeg reisu-l-uleme IZ u BiH, a dizajnirala ga je članica Udruženja Jasmina Čamdžić.

- Uradila sam deset uzoraka cvijeta, prihvaćen je onaj sa 11 bijelih talica koje simboliziraju 11. juli 1995., stradanje nevinih. Zelena boja simbolizira nadu i poziv da se nikada i nikome ne ponovi Srebrenica, ali i da se zločin ne zaboravi - govori Čamdžić.

Medrese Osman-kapetana Gradaščevića u Gračanici bit će postavljen veliki cvijet „Sjećanje“. Na ulazu u Odžak svakog 11. jula uspravi se nekoliko metara visok cvijet, u centru Kaknja također.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.