SKANDAL NA POMOLU

Gdje su nestali milioni: Crna Gora dobila opremu od 3,5 miliona KM, BiH tvrdila da se radi o 20 miliona

U avionu Boeing 747, koji je u petak sletio na Međunarodni aerodom Sarajevo, bilo je, pored ostalog i 50 respiratora

Bisera Turković. M. Kadrić

Piše: Sl. M. / Avaz.ba

8.6.2020

Skandal koji je nastao u vezi s humanitarnom pomoći iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, a koja je zvanično bila najavljena kao donacija za BiH, a potom završila u Crnoj Gori, dobio je novu epizodu. Naime, iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine u petak je najavljeno da se radi o medicinskoj opremi vrijednoj 20 miliona maraka. Nakon što je oprema jučer stigla u Crnu Goru njena vrijednost spala je za nevjerovatnih 16,5 miliona KM. 

Kako je potvrdio crngogorski premijer Duško Marković, govoreći o istoj donaciji, u Crnu Goru je dopremljena pomoć UAE u vrijednosti od dva miliona dolara. 

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković danas je, prilikom preuzimanja donacije iz Kine, komentirala i novonastale "nejasnoće" u vezi s nesuđenom donacijom za BiH iz Emirata.

Turković danas preuzela donaciju iz Kine. M. Kadrić

- Postoji nesaglasnost o vrijednosti pomoći, nama je rečeno da je vrijednost oko 20 miliona, a iz Crne Gore kažu da je 2 miliona - kazala je Turković.

Podsjetimo, iz Ambasade UAE u Podgorici, stigla je nota na adresu Ministarstva vanjskih poslova BiH u kojoj je uz izvinjenje navedeno da pomoć nije za BiH. Turković ističe da su potom izvršene dodatne provjere te da je osobu koja je bila zadužena za koordinaciju rekla da je pomoć za BiH. 

- Dodatne provjere pokušali smo izvršiti i pozivom u UAE, taj put su nam rekli da će nas povezati s Ambasadom u Beogradu. Da bi na kraju dobili izvinjenje što je došlo do nesporazuma. Ministarstvo je dovedeno u zabludu - tvrdi ministrica.

Premijer Marković je naveo da je u Crnu Goru stigla 21 tona medicinske opreme kojom je zdravstveni sistem Crne Gore osiguran na duži vremenski period. 

U avionu Boeing 747, koji je u petak sletio na Međunarodni aerodom Sarajevo, bilo je, pored ostalog i 50 respiratora. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.