INOVACIJE

Studenti iz Tuzle proizvode zaštitne maske za ljekare

Prototip nove “vizir maske” služit će kao zaštita ljekara koji rade s oboljelima od koronavirusa

Maske predali ljekarima i policajcima. Avaz

Piše: H. Č. - E. Sk. / Avaz.ba

30.3.2020

Grupa vrijednih studenata s Mašinskog fakulteta iz Tuzle, s asistentom Denisom Bećirovićem na čelu, osmislila je zaštitnu masku za ljekare koji liječe oboljele od koronavirusa.

Prva isporuka

Prototip nove “vizir maske” bio je završen veoma brzo i uspješno. Osim Bećirovića, svoj doprinos dala je i rektorica Univerziteta u Tuzli Nermina Hadžigrahić. Ispriječio se problem izrade gornjeg i donjeg nosača vizira, ali je riješen uz pomoć privrednika iz Gračanice. 


- Čim sam vidio ideju studenata, odmah sam ih nazvao da riješimo problem. Sa svojim uposlenicima neprekidno smo radili 30 sati i konstruirali alat za izradu tih nosača. Za dva dana proizveli smo oko 300 komada nosača vizira - kaže vlasnik “Pastofleksa” Mirsad Helić.


Za dva dana proizvedeno 300 maski. Avaz

Studenti ovog fakulteta isporučili su Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla i Policijskoj upravi MUP-a TK prve zaštitne maske koje su proizveli u prostorijama Kampusa.

Trud se isplatio

Po repromaterijal su išli u Sarajevo, a po 3D printer u Mostar. 


Helić: Riješili smo problem s nosačem. Avaz

- Trud se itekako isplatio te sada ulazimo u masovnu proizvodnju zaštitnih maski za medicinsko osoblje. Procjena je da će se uz pomoć privrednika iz Gračanice uključenih u akciju moći proizvesti oko 2.000 komada dnevno - ističu predstavnici studenata.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.