KORONAVIRUS

Ne gomilajte sredstva za dezinfekciju

Ne samo da je nepotrebno nego može biti i opasno za one koji su teško bolesni

Nepotrebno je gomilati dezinficijense. Ilustracija

Avaz.ba

18.3.2020

Nema potrebe koristiti se dezinficijensom za zaštitu od koronavirusa, kažu njemački stručnjaci. Dovoljno je redovno prati ruke sapunom i vodom.

- Koronavirus je virus koji se lako može skinuti s ruku, potrebno ih je samo temeljito oprati - rekla je dr. Iris Čaberni (Chaberny), direktorica Instituta za higijenu u Univerzitetskoj bolnici u Lajpcigu.

Napominje da je većini ljudi nepotrebno gomilati dezinficijense. Ne samo da je nepotrebno nego može biti i opasno za one koji su teško bolesni.


Čaberni: Koronavirus je virus koji se lako može skinuti s ruku. Agencija

- Dezinficijensi su često i hitno potrebni drugdje, medicinsko osoblje ih treba, ne nužno zbog koronavirusa, nego zbog borbe s drugim patogenima. Mnoge se stvari u bolnicama moraju obaviti hitno i nema vremena za temeljito pranje ruku - rekla je Čaberni.

Nekim je ljudima zaštita od patogena ključna u njihovu domu, primjerice, oboljelima od raka nakon hemoterapije. Upozorila je i da se ne prave dezinfekcijska sredstva kod kuće po internetskim recepturama. U tim "sam svoj majstor" pripravcima često nema sastojaka za hidratiziranje.

- To će vam ruke posušiti, bit će ispucale, a time samo pogodnije za naseljavanje patogena - kazala je Čaberni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.