GORAŽDE

Pronađeno deset nišana iz 16. stoljeća

Jedan je visok skoro tri metra, na sebi ima simbol štapa, a drugi je sa simbolom luka i strijele, ističe Selimović

Radnici na mezarju za koje niko nije znao da post. Avaz

Piše: Al. B.

26.10.2019

Petorica nezaposlenih Goraždana, privremeno angažiranih u projektu javnih radova,  očistili su od šiblja i smeća muslimansko mezarje iz 16. stoljeća na lokalitetu Pešići, uz cestu Goražde - Podhranjen.

Ferid Kulović, Mirzo Karović, Nedim Pašić, Samir Terović i Jasmin Vranj danima su vrijedno čistili prostor ispod ceste, na kojem se nalaze kameni nišani, za koje većina Goraždana uopće nije ni znala.

- Stanujem ovdje, u blizini, i 1998. godine, dok sam prikupljao željezo, nabasao sam na ovo groblje. Ove godine, na moju inicijativu, Mjesna zajednica je ovu lokaciju predložila za uređenje u sklopu projekta javnih radova. Sigurno je riječ o lokaciji od historijskog značaja za ovaj grad i treba biti spomenik kulture – kazao nam je Karović.

Prema riječima predsjednika Mjesne zajednice Goražde 2 Alena Selimovića, pronađeno je deset oštećenih nišana, a pretpostavlja se da ih je mnogo više pod naslagama zemlje i humusa koji se na njima stoljećima stvarao.

- Jedan od njih je visok skoro tri metra, na sebi ima simbol štapa, a drugi je sa simbolom luka i strijele...  – ističe Selimović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.