USPJEH

Medicinski tim Opće bolnice izveo osteosintezu malih kostiju šake

Smanjena mogućnost infekcije

Medicinski tim Opće bolnice s pacijentom. Fena

Avaz.ba

12.7.2019

Medicinski tim Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" uradio je danas operaciju spajanja malih kostiju šake sedamnaestogodišnjem pacijentu Nihadu Hasiću, koji je prije deset mjeseci povrijedio šaku pri padu s bicikla.

U timu koji je obavio ovaj zahvat bili su specijalista ortoped dr. Hasan Tanović, specijalista ortopedije Adis Kukuljac, anesteziolog Čedomir Orašanin i instrumentar Enes Gorčević.

- Operacija je trajala dvadesetak minuta, a urađena je minimalnom invazivnom metodom. Napravljen je rez veličine od tri do pet milimetara, kroz koji je ugrađen mali šaraf. Prednost te metode je u tome što je smanjena mogućnost infekcije, ali i dužina ležanja u bolnici jer pacijent isti dan može kući. Radi se o naprednoj tehnologiji, koja pruža velike mogućnosti kod korištenja ugradnje implantata - saopćeno je iz Opće bolnice.

Kako ističu, taj pacijent inače se bavi brdskim biciklizmom. U Općoj bolnici, dodatnom dijagnostikom, ustanovljeno je da se radi o nesraslom prijelomu skafoidne kosti.

- Stručni tim je, brzom i efikasnom intervencijom, riješio zdravstveni problem, a pacijent se osjeća odlično - navodi se.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.