SEMBERIJA

Ne gubim vrijeme igrajući šah, već zaradim za ljetovanje i zimovanje

Mašinski inžinjer potvrdio se kao izuzetno dobar proizvođač voća, oraha, šljive, lješnika i trešanja

Lazić ima oko 500 sadnica voća. Avaz

LJ. LJUBOJEVIĆ

28.6.2019

Petar Lazić (73) iz Trnjaka u Bijeljini, mašinski inženjer, jedno vrijeme i predavač stručnih predmeta u srednjoj školi, sada penzioner, potvrdio se kao izuzetno dobar proizvođač voća, oraha, šljive, lješnika i trešanja. Na površini od 1,3 hektara profesor Lazić ima oko 500 sadnica voća i s ponosom svoje plantaže pokazuje prijateljima i uzgajivačima voća u Semberiji.

Uprkos izuzetno lošim vremenskim prilikama u maju i velikim količinama padavina, profesor Lazić uspio je uzgojiti izuzetno kvalitetne trešnje.

Sočni plod

- Imam u voćnjaku sorte samit, lapins oprašivač, kordia i regina. Zasadio sam još jednu parcelu sa 60 stabala trešanja kanadske sorte santina, koja bi tek od naredne godine trebala početi da rađa.

- Želio sam zasaditi sortu burlat, ali su me na Institutu za voćarstvo u Novom Sadu ubijedili da zasadim kanadsku sortu trešanja - kaže Lazić.

Potvrdio se kao izuzetno dobar proizvođač voća. Avaz

Dodaje da s pedesetak stabala trešnje sorte samit treba ubrati oko 800 kilograma sočnog ploda.

Solidan urod

- Ako dozvole vremenski uslovi i uspijem obrati trešnje na vrijeme, imat ću solidan rod. Trešnje su traženo voće i prodajem ih na bijeljinskim pijacama, Zelenoj i Kvantaškoj. Trešnje prodajem po tri KM naveliko i to je za mene zadovoljavajuća cijena. Uz penziju, ovo mi je dodatni izvor prihoda. Svake godine imam mnogo posla u voćnjaku, ali to je za mene zadovoljstvo. Za sebe i porodicu mogu obezbijediti ljetovanje na moru i zimovanje na planini. Ne mogu sebe zamisliti da igram šah na nekom trgu s penzionerima, jer je to gubljenje vremena - kaže Lazić.

Postao profesionalac

Lazić je plantažu oraha zasadio početkom 1996. godine. U međuvremenu je zasadio šljive, lješnik i trešnje i postao profesionalac u uzgoju voća, tako da i stručnjaci s instituta voćarstva s ogromnim respektom i poštovanjem razmjenjuju s njim iskustva i savjete o uzgoju i zaštiti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.