SARAJEVO

Doktor Emir Talirević dobio presudu protiv CIN-a

Moraju objaviti presudu na svom internet-portalu u roku od 30 dana i isplatiti 2000 KM

Doktor Emir Talirević

Avaz.ba

9.5.2019

Općinski sud u Sarajevu danas je donio sudsku presudu u korist doktora Emira Talirevića koji je tužio Centar istraživačkog novinarstva (CIN) zbog klevete. Doktor Talirević oglasio se saopćenjem koje prenosimo u cijelosti.

Sa velikim zadovoljstvom želimo obavijestiti brojne pacijente, prijatelje, partnere ali i širu te domaću javnost da je udruženje građana registrirano pod nazivom Centar istraživačkog novinarstva (CIN) prvostepenom odlukom Općinskog Suda u Sarajevu proglašen krivim za iznošenje lažnih informacija te klevetničko pisanje usmjereno na štetu primarius dr. Emira Talirevića. Istom presudom je CIN-u naloženo da je presudu dužan objaviti na svome internet-portalu u roku od 30 dana od dana pravosnažnosti iste te da je primarus dr. Emiru Talireviću dužan isplatiti naknadu za iznošenje laži u iznosu od 2000 (dvijehiljade) konvertibilnih maraka. 

U presudi je navedeno da "novinarka Centra za istraživačko novinarstvo nije iznijela cjelovite rezultate svog istraživanja u spornim člancima, niti je imala dovoljna znanja da ih utvrdi sa sigurnošću kako bi ih plasirala u javnost". Također, je navedeno da "sud smatra da je tuženi (CIN op.a.) pisao paušalno i neargumentirano o poslovanju sa Općom bolnicom".

Konačno, sud je smatrao da je CIN "ovakvim klevetanjem pored ugleda povrijedio i čast".

Ova presuda predstavlja potvrdu naših ranijih stavova o potpuno neprofesionalnom radu gore navedenog udruženja građana koje je sebe, kroz neke zakonske rupe, pozicioniralo u sfere istraživačkog novinarstva. Smatramo da je krajnje vrijeme da novinarska struka sama sebe rastereti nekvalificiranih osoba, lica ili "udruženja građana" koja svojim nestručnim pisanjima, malicioznim stavovima te sumnjivim porivima vođenim pisanjem, ruše ugled ove, za svako demokratsko društvo, jako bitne profesije - navodi se u saopćenju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.