REAKCIJE

Zatražen hitan sastanak s rektorom Škrijeljom: Spas ili propast Medicinskog fakulteta?

Iza stoje Gavrankapetanović, Dizdarević, Velija-Ašimi, Biščević, Kacila, Mesihović-Dinarević, Alajbegović-Halimić, Kulić, Naser i Pandur

Doktori Dizdarević i Kacila: Ukazivali na probleme

Piše: A. NUHANOVIĆ

24.4.2019

Deset vrhunskih ljekara, od kojih šest profesora, zatražilo je hitan sastanak s rektorom Univerziteta u Sarajevu Rifatom Škrijeljom. Žele razgovarati o problemima na Medicinskom fakultetu u Sarajevu i nezakonitom djelovanju menadžmenta te visokoškolske ustanove.

Pitanje svih pitanja  

Iza zahtjeva stoje prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, prof. dr. Kemal Dizdarević, prof. dr. Mirsad Kacila, prof. dr. Mirza Biščević, prof. dr. Jasmina Alajbegović-Halimić, doc. dr. Nabil Naser i doc. dr. Sanko Pandur, dr. Senka Mesihović-Dinarević, doc. dr. Mehmed Kulić i prof. dr. Zelija Velija-Ašimi. 

Ovi vrhunski ljekari iz različitih oblasti medicine s rektorom će razgovarati o tome da Medicinski fakultet ne poštuje odluke Upravnog odbora UNSA-e, zabranjujući im rad u nastavnom procesu uprkos sudskim presudama.


Mesihović-Dinarević: Prva otišla iz KCUS-a

- Tražimo da rektor, Vlada Kantona Sarajevo, ali i oni koji vode državu, stanu ukraj bezakonju na Medicinskom fakultetu. Moramo zaustaviti propadanje te visokoškolske ustanove stare skoro 80 godina. Jer, ako to sada ne uradimo, sljedeći na redu su studenti. Pitanje svih pitanja je spas fakulteta ili propast – stav je ovih stručnjaka.

Nezakoniti ugovori

Oni traže i hitne izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju KS. Upozoravaju i da se s nastavnicima iz KCUS-a zaključuju nezakoniti ugovori.

Navode i da, prema važećem Zakonu o zdravstvenoj zaštiti iz 2010. godine, uopće ne postoji KCUS, već UKCS, koji kao takav nije nastavna baza Univerziteta u Sarajevu, već nastavna baza Medicinskog fakulteta. S tim u vezi ističu da generalna direktorica KCUS-a ne može biti članica Senata UNSA-e, već to može biti samo dekan Medicinskog fakulteta.


Kulić: Nastavna baza

Sastanak će, prema našim saznanjima, biti održan ove sedmice.

Izetbegović u komisiji za izbor dekana 

Jučer je zasjedalo rukovodstvo Medicinskog fakulteta, na sastanku je izabrana Komisija za izbor dekana. Predsjednica je Amira Redžić, a članovi Mirsad Dorić, Enra Suljić, Svjetlana Loga-Zec i Sebija Izetbegović. Kako nezvanično saznajemo, kandidati za dekana su Semra Čavaljuga, Eldar Kapur i Edo Hasanbegoivć, šef Pedijatrijske klinike u Sarajevu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.