BUĐENJE IZ ZIMSKOG SNA

Pravilno pripremite vrt za cvijeće i povrće

U slučaju da imate travnjak u vrtu, potrebno je s njega ukloniti sav organski otpad te tek onda posijati novu travu

Mart je idealno vrijeme za uređenje. Ilustracija

Avaz.ba

26.3.2019

Uz prve znakove proljeća, dolazi i pravi trenutak da razmislite kako urediti vrt. Bez obzira na to je li vrt na balkonu ili dvorišni, trajnicama je potrebno olakšati buđenje iz zimskog sna, a zemlju pripremiti za nove zasade.  

Vremenski uvjeti

Kasna zima pravi je trenutak da pripremite zemlju za sadnju posipanjem organskog gnojiva u vrtu, na balkonu, ali i u staklenicima. 

U slučaju da imate travnjak u vrtu, potrebno je s njega ukloniti sav organski otpad te tek onda posijati novu travu.

Šta god da planirate gajiti, potrebno je pripremiti zemlju usitnjavanjem. Ilustracija

Prema riječima stručnjaka mart je idealno vrijeme za uređenje i snažno grabljenje travnjaka, a to je prva mjera u proljeće kojom ga oslobađamo od odumrle trave, grančica, suhog lišća. 

Šta god da planirate gajiti, potrebno je pripremiti zemlju usitnjavanjem. Ako ste zemlju prekopali još u jesen i pripremili je za zimu, sada će vam biti mnogo lakše da je još jednom prekopate prije sadnje.

Početkom proljeća treba završiti sa sađenjem žbunja, drveća i voća. Ilustracija

Ako u vrtu planirate gajiti povrće, kasna zima i rano proljeće pravo su vrijeme za sadnju sjemena patlidžana, paprike i paradajza za sadnice. Ovisno o vremenskim uvjetima, u zemlju se presađuju krajem aprila ili početkom maja. Također, trebalo bi završiti s orezivanjem starijih ruža te je potrebno odgurnuti zemlju koja je štitila biljke preko zime, a oko baze dodati pregorjelog stajnjaka i sloj od pet centimetara malča.

Vrijeme pupanja

Početkom proljeća treba završiti sa sađenjem žbunja, drveća i voća. Sadnja biljaka golog korijena moguća je sve do vremena pupanja, a nakon toga se savjetuje sadnja kontejniranih biljaka. Idealno je vrijeme i za orezivanje i prorjeđivanje drveća, žbunja i voća, a pogotovo listopadnih vrsta, koje cvjetaju u kasno ljeto.

Također, stručnjaci navode, kako je početkom vegetacionog perioda potrebno izvršiti i presađivanje sobnog cvijeća u bar dva centimetra veći lonac, saksiju i intezivirati zalijevanje i prihranu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.