EPIDEMIJE

Jenjava sezonska gripa

Većina oboljelih imala upalu pluća

Nepredvidivo kako će se gripa razvijati u narednom periodu

A. NUHANOVIĆ

20.2.2019

Nakon što je u protekla tri mjeseca dosegnula svoj vrhunac, sezonske gripa počela je jenjavati. Epidemiolozi navode da broj oboljelih opada, ali ističu da mjere opreza treba zadržati do sredine aprila, jer je nepredvidivo kako će se gripa razvijati u narednom periodu.

Popratna oboljenja

Prema najnovijem izvještaju Federalnog zavoda za javno zdravstvo, posljednjih sedam dana gripa je u svim kantonima u opadanju, ali je virus i dalje prisutan.

- U Federaciji BiH bilježi se srednja aktivnost bolesti sličnih gripi, uz smanjenje aktivnosti u odnosu na prethodnu sedmicu – kažu u Zavodu te dodaju da su na gripu testirana 272 uzorka, od kojih je 101 pozitivan na virus tipa A.

Dodaju i da je prijavljeno 85 teških respiratornih slučajeva pozitivnih na virus gripe.

Prema najnovijim podacima, Zavodu je od početka sezone prijavljeno devet smrtnih slučajeva od gripe.

- Riječ je o pacijentima s popratnim hroničnim oboljenjima. Četiri slučaja registrirana su u Kantonu Sarajevo, tri u Tuzlanskom i dva u Hercegovačko-neretvanskom kantonu – kažu iz Zavoda.

Ova sezona bila je najgora za bh. građane. Od komplikacija gripe u BiH su umrle 54 osobe, što je znatno više nego prošle sezone, kada su zabilježena 23 smrtna slučaja. Karakteristika ovogodišnje epidemije gripe bila je upala pluća, što se očitovalo kod pacijenata svih uzrasta.

 Mnogo infekcija

I u Republici Srpskoj smanjuje se broj oboljelih od gripe, koja je u ovom bh. entitetu odnijela 45 života.

- Od početka sezone prijavljeno je 53.119 slučajeva akutnih infekcija, 16.428 slučajeva bolesti sličnih gripi i 577 slučajeva teških respiratornih oboljenja. Posljednje sedmice domovi zdravlja prijavili su 3.714 slučajeva akutnih respiratornih infekcija, dok je slučajeva oboljenja sličnih gripi registrirano 1.284– navode iz Instituta javno zdravstvo RS.

 U Hrvatskoj 75 umrlih, a u Srbiji 23

U Hrvatskoj je ove sezone od gripe umrlo 75, a u Srbiji 23 osobe. Sezonu ranije u Hrvatskoj je umrlo 29 osoba, a u Srbiji osam.

Rumunija, Mađarska, Grčka, Njemačka i Francuska prijavile su visok intenzitet cirkulacije opasnog virusa.

9 umrlih u FBiH

45 umrlih u RS

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.