KATEDRA

Stomatološki fakultet postaje regionalni centar za edukaciju

Infrastruktura do unazad nekoliko godina bila je na nivou stomatologije iz sedamdesetih godina

Dr. Ajanović i Tosum-Pošković: Veliki angažman. Arhiv

A. NUHANOVIĆ

29.12.2018

I pored općepoznatog maćehinskog odnosa nadležnih prema obrazovanju, Stomatološki fakultet u Sarajevu, na čijem se čelu nalazi prof. dr. sc. Muhamed Ajanović, studentima je osigurao najbolje uvjete za stjecanje znanja.

Infrastruktura do unazad nekoliko godina bila je na nivou stomatologije iz sedamdesetih godina te se, imajući u vidu brzinu razvoja tehnologija i dentalne medicine, kao i veliku želju i trud dr. Ajanovića, krenulo s kompletnom obnovom prostora i opreme kako bi fakultet s klinikama uopće opstao.

Vitalni interes studenata, pacijenata i zaposlenih

- Slobodna sam reći kako je sve urađeno, ali i planirano da se uradi, od vitalnog interesa za studente, pacijente, ali i zaposlenike Fakulteta i klinika – kazala je u izjavi za „Avaz“ doc. dr. sc. Selma Tosum–Pošković.

Istakla je da Stomatološki fakultet ni u jednom trenutku nije obustavio pružanje usluga tokom renoviranja. Ona nas je provela kroz prostorije Fakulteta, gdje smo se i sami uvjerili u obim posla koji je urađen.

- Radovi se mogu podijeliti u tri segmenta, obnovu infrastrukture, gdje je urađeno utopljavanje zgrade, zamjena stolarije, obnova podova i zamjena istih adekvatnim medicinskim poliuretanskim podovima, obnova zidova, rekonstrukcija postojećeg amfiteatra sa uvođenjem 4K tehnologije, a planira se i uvođenje novog sistema hlađenja i grijanja, za što nam je podršku dala i Vlada FBiH. Kada se radi o obnovi opreme, nabavili smo dva savremena 3dctcb uređaja, uveden je sistem Cad & Cam s pratećim 3D printerima, nabavljene su 123 nove stomatološke stolice, 86 novih kompjutera te u predavaonicama uvedena 4K tehnologija – pojasnila nam je Tosum–Pošković.

 Dosta hrabrosti za brojne prepreke

Otkriva da će svi radovi biti privedeni kraju do jula iduće godine.

- Sve ovo što smo uradili učinit će nas regionalnim centrom za edukaciju kadra iz oblasti dentalne medicine, a programi s kolegama iz SAD i jednom od svjetskih edukativnih destinacija – kaže Tosum–Pošković.

Dodaje da se s modernizacijom Fakulteta krenulo dolaskom prof. dr. Ajanovića na rukovodnu poziciju.

- Uvaženi profesor je ličnim i profesionalnim angažmanom uspio osigurati materijalna sredstva te smoći hrabrosti u ovim vremenima da se upusti u ovako velike radove. Na tom putu bilo je dosta prepreka. Neke su bile administrativne prirode, gdje su oni koji su bili dužni i obavezni podržati razvoj institucije u svom vlasništvu učinili upravo suprotno, da se to nikada ne dogodi – pojašnjava Tosum–Pošković.

Veliki planovi za budućnost

Istakla je da su sve radili iz vlastitih sredstava.

- Jedino je Vlada Federacije BiH podržala uvođenje novog sistema hlađenja i grijanja na našem fakultetu sa 200.000 KM – kaže ona.

Tosum nam je otkrila i planove za budućnost ovog fakulteta, kazavši da će nastaviti vrijedno da rade i budu lider u pružanju najboljih usluga studentima kada je riječ o fakultetima.

- Kada završimo s radovima, planiramo se posvetiti kvalitetu edukacije mladog kadra kroz poboljšanje postojećih nastavnih planova i programa te uvođenju nove i pružanju adekvatne stomatološke usluge pacijentima, a naročito osobama s posebnim potrebama, te revitalizaciji naučnoistraživačkog rada. Jedan od projiciranih ciljeva je i dentalni turizam, gdje se vidimo kao budući lider – otkrila nam je Tosum–Pošković.

Ističe da je misija ovog fakulteta edukacija mladih kadrova, adekvatna stomatološka usluga, te liderstvo na polju naučnoistraživačkog rada, a čega nema bez adekvatnog ulaganja.

Profesor Ajanović je učinio sve da nam omogući prvi korak ka tome, a ostalo je na nama, ali i osnivaču, da omogući razvoj započetih procesa i prepozna dobrobit za širu društvenu zajednicu – dodaje Tosum–Pošković.

S ponosom ističe da su uspjeli uvesti i studijski program za dentalne higijeničare, te otkriva da će od sljedeće godine uvesti studijski program za doktore stomatologije na engleskom jeziku, kao i master program iz oblasti dentalne implantologije.

- Planiramo i uvođenje Sarajevo live Surgery Master Weeka s kolegama iz SAD (Atlanta group i DentalXP), putem kojega ćemo pokušati posebnim kategorijama osigurati besplatnu ugradnju dentalnih implantata i stomatološku protetičku rehabilitaciju – dodala je Tosum–Pošković.

Najavila je i otvaranje stomatološke ambulantu u Mjedenici, gdje će zaposlenici Fakulteta na adekvatan način pružiti sve usluge djeci i odraslima s posebnim potrebama – zaključila je Tosum–Pošković.

 Gostujući profesori iz cijelog svijeta

Tosum–Pošković navodi i da je Stomatološki fakultet s klinikama izabrao gostujuće profesore, a to su Aleksa Marković, dekan Stomatološkog fakulteta Beograd, Sina Učkan (Uckan), dekan Stomatološkog fakulteta Univerziteta Medipol Istanbul, Ronald Goldštajn (Goldstein), osnivač Estetske stomatologije, Dejvid Garber (David), jedan od najpoznatijih restaurativnih stomatologa, i Moris Salama (Maurice), jedan od najpoznatijih ortodonata i implantologa na svijetu.

Dobili spor s KCUS-om

Tosum-Pošković je navela i da je Stomatološki fakultet sudskim putem napokon uspio vratiti u svoj posjed dio imovine koju je bio otuđio Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, čime je stvorena pretpostavka za proširenje kapaciteta.

- Jedna od ideja profesora Ajanovića, ukoliko dobije podršku UNSA-e i nadležnih ministarstva, jeste da se u tom dijelu napravi studentski hotel, čime bi se uvjeti za studente podignuli na jedan znatno viši nivo. Takvi kapaciteti bi se mogli koristiti i u projektu dentalnog turizma.

Stomatološki fakultet planira uložiti od pet do sedam miliona KM za projekte rekonstrukcije. Projekt centralne sterilizacije, čija vrijednost iznosi oko milion maraka, zauzima veliki značaj i funkciju na Stomatološkom fakultetu, a koji će biti realiziran do kraja jula naredne godine.

 774

studenta na Stomatologiji (121- I godina, 151- II godina, 108 - III godina, 146 - IV godina, 133 - V godina (Bolonja), 25 - V godina spp, 90 - VI godina)

U galeriji možete pogledati slike prije i poslije renoviranja amfiteatra, oprema stara i nova 

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+6

Amfiteatar prije renoviranja

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.