NOVITETI

Uz rajski plin pacijenti više nemaju strah od zubara

Metoda opuštanja pacijenata, tzv. inhalaciona sedacija, dostupna svima

A. NUHANOVIĆ

24.11.2018

Stomatološki fakultet u Sarajevu, na čijem je čelu prof. Muhamed Ajanović, za pacijente je uveo novu metodu, po uzoru na najsavremenije zemlje svijeta.

Od početka ove sedmice dostupna je metoda opuštanja pacijenata, tzv. inhalaciona sedacija. Šta ova metoda znači, pojasnila je za „Avaz“ prof. Nina Marković, šefica Klinike za preventivnu stomatologiju i specijalista preventivne dječije stomatologije.

 Bezbrižniji rad

Marković, koja je vanredni profesor Stomatološkog fakulteta u Sarajevu, navodi da je metoda namijenjena pacijentima koji se plaše odlazaka zubaru, odnosno imaju dentalnu fobiju i visok stepen tjeskobe kada im se radi popravka, vađenje zuba ili drugi stomatološki tretmani.

- Osim savremenizacije opreme i materijala na Stomatološkom fakultetu, uveli smo i metodu inhalacione sedacije. Ona našim pacijentima omogućava ugodniji tretman, bez straha - pojašnjava dr. Marković.

Metoda inhalacione sedacije opušta pacijenta i najprije se počela primjenjivati u Americi. Koristi se u evropskim zemljama u kojima je stomatologija na najrazvijenijem nivou - Njemačkoj, Engleskoj, skandinavskim zemljama, a BiH ju je uvela među prvima u regionu.

- Riječ je o vrsti medikamentozne terapije koja se ne uzima ni na usta ni venskim putem, već pacijent udiše smjesu čistog kisika i azotnog oksida. To je ono što nazivaju rajski ili smiješni plin. Ponosni smo što smo počeli s ovom metodom, kojom je i nama omogućen bezbrižniji rad – navodi dr. Marković.

Ističe da je potreba za nabavkom aparata za inhalacionu sedaciju bila velika, s obzirom na to da svaki treći pacijenti ima strah od popravke ili vađenja zuba.

- Potencijalni pacijenti mogu biti svi, uzrasta od šest godina pa nadalje, gornje granice nema - pojašnjava dr. Marković.

Odlična iskustva

Doktor Damir Durtabegović već je uradio nekoliko zahvata primjenjujući novu metodu. Rezultati su, kaže, odlični. Navodi da ona ne produžava znatno tretman kod stomatologa.

- Prvi pacijenti bili su djeca školskog uzrasta. Njihova, ali i naša iskustva bila su odlična – kaže on.

Radit će svaki dan  

Zahvati s primjenom ove metode na Stomatologiji će se izvoditi svaki radni dan.

- Za ovu uslugu plaća se participacija. Tretman se radi standardno, kao svaki drugi stomatološki – pojašnjava dr. Marković.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.