BIH

“Košpe” na okupu: Osmanbašići stigli sa svih kontinenata

Svake godine se okupi stotinjak članova familije

Lj. LJUBOJEVIĆ

2.8.2018

U Janji kod Bijeljine organizirana je deseta “Košpijada” - tradicionalno okupljanje članova porodice Osmanbašić. Asim Osmanbašić (72), koji je domaćin ovogodišnjeg skupa, kaže da su članovi familije doputovali na druženje sa svih kontinenata. 

Gitara i pjesma

- Osmanbašića, koliko sam uspio zapisati na porodičnom stablu, ima skoro 600. Žive po cijelom svijetu, na svim kontinentima. Ne uspiju se svi odazvati, jer je teško uskladiti godišnje odmore, ali bude nas bar stotinjak. Organiziramo ručak, družimo se uz gitaru i pjesmu i odmah dogovaramo okupljanje za narednu godinu - govori Asim.

Jedan od ciljeva “Košpijade” je, kako ističe, da se mlađe generacije upoznaju, da rođaci znaju jedni za druge i da se međusobno poštuju i pomažu. Asim pojašnjava da je skup nazvan “Košpijada” prema nadimku koji je nosio njegov djed te da se između nekoliko porodica Osmanbašića u Janji tačno zna ko je “Košpa”, a ko ne.


Asim s unucima: Domaćin skupa

- Mom djedu majka je tepala: “Košpo moja”, jer je bio sitan i tako je ostao taj nadimak pa i ostale Osmanbašiće zovu “Košpama”. Ima i drugih Osmanbašića, koji ne pripadaju našoj familiji, ali mi ih, kao i sve ljude dobre volje, zovemo da nam se pridruže i da se zajedno veselimo - poručuje Asim.

Imali pauzu

Enes Osmanbašić jedan je od organizatora tradicionalnog okupljanja u Janji. Već 26 godina živi i radi u Švedskoj.

- Početna ideja bila je da nam se djeca upoznaju, da znaju ko potječe od koga i da se sutra mogu prepoznati na ulici. Bila je napravljena pauza od dvije godine, ali smo nastavili s okupljanjem i dočekali ovaj deseti skup - govori Enes.


Posebni susreti

Ramiz Osmanbašić od rata živi u Njemačkoj, gdje ima svoju firmu. U Janju dolazi često, a “Košpijadu” nipošto ne propušta.

- Ovo druženje je posebno. Nadam se da će iz godine u godinu sve više Osmanbašića dolaziti u Janju. Ljudi se danas mogu povezati i putem društvenih mreža, ali ništa ne može da zamijeni susret uživo - kaže on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.