ITALIJA

Reuf Karabeg sa suprugom Amelom među 570 hirurga svijeta

A. S.

16.3.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

U italijanskom Bergamu održava se Šesti tradicionalni kongres plastičnih i rekonstruktivnih hirurga iz svijeta. Kongresu prisustvuje 570 hirurga iz 64 države, a iz Federacije BiH jedini su prisutni prof. dr. Reuf Karabeg i prim. dr. Amela Karabeg. 

- Na ovom skupu je 570 hirurga iz cijelog svijeta, umjetnika sa skalpelom, kako nas nazivaju. Predavanja su četiri dana isključivo posvećena operativnim zahvatima na nosu. Operacije nosa spadaju u najteže i najčešće operacije estetsko-rekonstruktivne hirurgije – kaže nam Karabeg iz Bergama i dodaje:   

- Napravio sam stotine operacija nosa, ali nikad dva ista jer se svakom pojedinačnom obliku lica mora prilagoditi novi nos. Treba ovladati individualnom potrebnom korekcijom za dobivanje najboljeg rješenja za svaki pojedinačni slučaj.

Ko je prisutan na Kongresu i ima li kolega iz BiH?

- Oko 570 registriranih kolega iz cijelog svijeta je tu. Nepravedno bi bilo spomenuti pojedince. Vjerujem da mi se vjeruje kada kažem da su prisutni najveći svjetski autoriteti iz 64 države. Nažalost, iz FBiH smo prisutni samo prim. dr. Amela Karabeg i ja.

Hoćete li napraviti transfer znanja Vašim kolegama?

Sarajevo kao grad domaćin je idealno mjesto za održavanje simpozija, razmjenu iskustava kao i prezentiranje posljednjih inovacija iz oblasti plastično-rekonstruktivne i estetske hirurgije. Dva funkcionalno-estetska operativna zahvata nosa bit će urađena 18. maja u Sarajevu, uz videoprijenos do kongresne dvorane hotela u centru i kontinuiranu interakciju s timom u operacionoj sali. Sliku iz Sarajeva će pratiti videolinkom i kolege iz okruženja, ali i svijeta. Tehničku podršku videoprijenosa omogućit će Američki Univerzitet u Sarajevu, čime je stvorena opravdana pretpostavka da će biti realiziran na vrhunskom nivou. Sutradan, 19. maja, bit će održan teorijski dio simpozija.  


Amela i Reuf Karabeg u društvu prof. Gubiša iz Njemačke i prof. Zoltikova iz Rusije

Ko je najavio dolazak na simpozij?

- Doći će plastični hirurzi, otorinolaringolozi i maksilofacijalni hirurzi iz BiH, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Makedonije… Predavanja će održati najrespektabilniji rinoplastičari regiona. Sliku iz Sarajeva će pratiti videolinkom i kolege iz susjednih zemalja, ali i svijeta. Dolazak su najavili i dermatolozi, stomatolozi, ljekari opće prakse… Na zadnjem simpoziju našeg Udruženja u decembru 2017. (UPREHBiH, čiji je prof. Karabeg predsjednik, op.a.) bila su 22 studenta završne godine medicinskih fakulteta u Tuzli, Zenici i Sarajevu, a ove godine očekujemo i sa svih medicinskih fakulteta u BiH.  

Šta to znači, i u ekonomskom i profesionalnom pogledu, za ljekare iz BiH?

- Mnogo. Ako pretpostavimo koliko će ljekara iz BiH biti prisutno na simpoziju u Sarajevu, ako znamo koliki su troškovi puta i kotizacije za prisustvo kongresu u Italiji, onda bi značilo da bi to koštalo više od 300.000 KM. Mi ćemo organizirati simpozij i platiti smještaj i avionske karte pozvanim predavačima za 20 do 30 puta manje novca. Na ovaj način BiH je uštedjela skoro 400.000 KM. Moram istaknuti Američki univerzitet u BiH i dekana Denisa Prcića, koji će besplatno napraviti videoprijenos iz operacione sale do hotela, u kome će se interaktivno pratiti operativni zahvati. Očekujem da, kao i uvijek, ispunimo očekivanja – kazao je prof. dr. Karabeg.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.