KORISNI SAVJETI

Kako očistiti zlatni nakit koji je izgubio sjaj?

Ubacite zlatni nakit u posudu i ostavite da odstoji najmanje 20 minuta. Vremenom, tečnost za pranje suđa će razbiti masnoću na površini nakita

Često korišteni zlatni nakit treba čistiti najmanje jednom mesečno. ILUSTRACIJA

A. F.

14.11.2022

Sjaj zlatnog nakita i njegova izdržljivost su hiljadama godina bili simbol luksuza, bogatstva i društvenog statusa, stoga je bio prilično tražen među gospodom.

Pošto se gotovo sav nakit nosi blizu kože, na njemu se nakupljaju ulja za telo, šminka, znoj, prljavština, klice i bakterije. Sve ove nečistoće čine da zlato vremenom izgubi dio svog sjaja. Redovno čišćenje će održati zlatni nakit blistavim u decenijama koje dolaze. Naučite najbolju tehniku kako očistiti zlatni nakit kod kuće prateći jednostavne korake u nastavku. 

Nikada ne koristite metode koje se predlažu za čišćenje srebrnog nakita na zlatu. Dakle, zaboravite na pastu za zube, sodu bikarbonu ili komercijalno sredstvo za čišćenje metala na zlatu. Ako koristite ove abrazive, možete ogrebati zlato. Nikada ne koristite izbjeljivač. Izbjeljivač reaguje sa zlatom i izjeda zlatne legure. 


Koliko često treba čistiti zlatni nakit?

Koliko ćete često čistiti zlatni nakit zavisi u najvećoj mjeri od toga koliko ga često nosite. Zlato ne tamni tako lako kao srebro, ali često nošenje može učiniti da izgubi sjaj i izgleda donekle matirano. Zlato nižeg karata koje sadrži veću koncentraciju legura će potamniti ako je izloženo prekomjernim nivoima hemikalija kao što su hlor, alkohol, kiseline i jedinjenja sumpora. 

Često korišteni zlatni nakit treba čistiti najmanje jednom mesečno ili češće ako završna obrada počne da izgleda matirano. Nakit koji ne nosite često možete čistiti jednom u par meseci. 

Postupak za čišćenje zlatnog nakita

Zlatni nakit uvijek čistite mekom krpicom ili mekom četkom, kako ne biste oštetili njegovu osjetljivu površinu

 Prije nego počnete pripremite slijedeću opremu:

 – Četkica sa mekim vlaknima

 – Meka pamučna tkanina

 – Mala zdjelica

 – Deterdžent za posuđe

 – Topla voda 

Uputstvo za rad

Napravite rastvor za čišćenje. Napunite malu posudu toplom vodom. Dodajte nekoliko kapi deterdženta za pranje posuđa i dobro promješajte, da se napravi pjena. Najbolje je da istovremeno čistite samo jedan ili dva komada zlatnog nakita kako biste spriječili da se komadi međusobno grebu.

Ubacite zlatni nakit u posudu i ostavite da odstoji najmanje 20 minuta. Vremenom, tečnost za pranje suđa će razbiti masnoću na površini nakita. 

Ako je nakit jako izrezbaren ili izuzetno prljav, možda ćete morati da ga lagano istrljate četkom sa mekom dlakom, kao što je stara meka četkica za zube ili profesionalna zlatarska četkica. Nežno ribanje će ukloniti nakupljenu prljavštinu u svim udubljenim područjima. Četkica za obrve je još jedan odličan alat za čišćenje zlatnog nakita ako su čekinje mekane.

Svaka četka sa čvrstim vlaknima može ogrebati zlato. Nakon namakanja, isperite zlatni nakit običnom vodom i koristite meku pamučnu krpu (najbolje od mikrofibera) da osušite komad. Nemojte koristiti papirni peškir jer vlakna mogu izgrebati površinu, posebno na zlatu većeg karata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.