KORISNO

Greške prilikom tuširanja tokom ljeta

Površinski receptori kože, ističu naučnici, pomažu da se čak i na temperaturama plus 35 osjećate ugodno

Z. K.

Olakšajte sebi

Foto: Agencije


Tokom vrućih ljetnih dana jedva čekate baciti se pod hladni tuš, no to i nije baš dobra ideja. Naime, iako vam se čini da je hladna voda najbolja za tuširanje tokom vrućina, ona vam zapravo može dodatno otežati podnošenje visokih temperatura, a ne vas rashladiti.

Neprirodan način

Kako objašnjavaju naučnici, hladna voda na neprirodan način snižava temperaturu tijela, pa ono nema dovoljno vremena prirodno se suprotstaviti vanjskoj temperaturi.

Površinski receptori kože, ističu naučnici, pomažu da se čak i na temperaturama plus 35 osjećate ugodno. Ti receptori, koji savršeno mjere vanjsku temperaturu, automatski šalju signale organizmu treba li ga rashladiti ili ugrijati.

Ako je vani jako vruće, organizam će pojačati protok krvi kako bi što više topline izašlo iz tijela, pa se tada pojačano znojite, a površinski sloj znoja na koži tada započinje proces rashlađivanja organizma.

Mala razlika u temperaturi

Stoga je puno bolje istuširati se mlakom vodom kako razlika između temperature vode i zraka ne bi bila prevelika, a isto tako ne preporučuje se ni ispijanje pretjerano hladnih napitaka. Hladno piće trenutno će vas rashladiti, no to može rezultirati stezanjem krvnih žila, pri čemu se smanjuje gubitak topline.

Hladna pića rashlađuju samo gornji dio probavnog sistema i brzo poprimaju temperaturu tijela, zbog čega ne smanjuju temperaturu cijelog organizma. Zbog toga je preporuka piti vodu i pića sobne temperature.

Više o temi Ljeto

KORISNO
Znakovi da je djetetu vruće
SAVJETI
Nekoliko načina da se rashladite
NA VRH

Podijeli članak na