RIJEČ STRUKE

Kako njegovati kožu u proljeće

Već s prvim toplijim danima primjećujemo blago crvenilo na koži, što je mnogo izraženije kod djece

Uradite blagi piling, ali ne zaboravite hidrataciju. Ilustracija

Piše: Dr. med. spec. Zejna Velagić, specijalista dermatovenerolog

21.4.2022

Promjenom vremena mijenja se i potreba kože. Za adekvatnu njegu preporučuju se sljedeći koraci.


Djelotvoran sastojak

Prvi od njih je eksfolijacija ili blagi piling kože u kućnim uvjetima ili profesionalni piling mikrodermoabrazijom, koji će skinuti površinski izumrli sloj te pomoći koži da prodiše i upije djelotvorne sastojke iz hranjivih i hidratantnih krema.

Tu je i hidratacija, koja je potrebna za svaki tip kože, a u proljetnom periodu se preporučuju blaži preparati na vodenoj bazi sa ceramidima, glicerinom i niacinamidom.

Jedna od profesionalnih metoda hidratacije kože je mezoterapija hijaluronom i vitaminima.

Mezoterapija je tretman koji izvodi ljekar specijalista dermatolog i radi se ubrizgavanje hijaluronske kiseline i vitamina u srednji sloj kože, a kojima se osiguravaju izvanredna hidratacija i hranjenje kože. Ovaj tretman se izvodi najviše na licu, vratu, dekolteu i šakama.


Dr. med. spec. Zejna Velagić, specijalista dermatovenerolog. Avaz

Zaštita od sunca postaje mnogo važnija u proljeće, u odnosu na zimu koja je iza nas. Već s prvim toplijim danima primjećujemo blago crvenilo kože, a to je mnogo izraženije kod djece.


Znak oštećenja

Ovo crvenilo je prvi znak oštećenja kože i upozorenje da se treba voditi računa o zaštiti od sunca. Sve kreme sa SPF 30 i više su adekvatne za zaštitu od sunca, no, ipak, treba obratiti pažnju na nježnu dječiju kožu te izbjegavati direktno izlaganje suncu između 11 i 14 sati.

Preporučuje se redovno čišćenje četkice i spužvice koje koristite za šminkanje jer mogu biti leglo zaraze bakterijama i parazitima, posebno grinja demodex, koja na koži lica uzrokuje crvenilo, ljuštenje, suhoću, sitne bubuljice i svrbež.


Pregled madeža

Proljeće je idealno vrijeme da se uradi dermatoskopski pregled madeža, i to prije planiranih odlazaka na more i izlaganja suncu.

Dermatoskopijom se ustanove vrsta i struktura madeža te se napravi plan za daljnje praćenje ili odstranjivanje sumnjivih madeža koji mogu dovesti do raka kože - melanoma.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.