IZ PRIRODE

Maslačak iskoristite u ishrani

Potopite listove u hladnu, posoljenu vodu 10 ili 15 minuta, a zatim ih kuhajte u ključaloj vodi dok ne omekšaju

Bilje s mnogo nutritivnih prednosti. Ilustracija

Z. K.

4.4.2022

Maslačak je bilje, kaže dijetetičarka Nensi Gejb (Nancy Geib), a bilje ima mnogo zdravstvenih i nutritivnih prednosti. Osim što je prepun hranljivih materija, maslačak sadrži jedinjenja koja mogu pomoći u sprečavanju zdravstvenih problema, piše Blogtuan.info


Potrebno je više istraživanja

Nažalost, naučnici ne poklanjaju veliku pažnju samoniklom bilju. Potrebno je više istraživanja da bi se potvrdilo sve što maslačak može da uradi.

- Sjajna stvar kod maslačka je to što je svaki dio biljke jestiv. Listovi maslačka su pomalo gorki, imaju ukus sličan rukoli. Pokušajte da bacite malo svježeg, opranog lišća u salatu. Da biste uklonili gorčinu, možete ih i kuhati - kaže Gejb.

Potopite listove u hladnu, posoljenu vodu 10 ili 15 minuta, a zatim ih kuhajte u ključaloj vodi dok ne omekšaju.


Sunčani cvjetovi

Završite dinstanjem kuhanog zelja sa malo maslinovog ulja, crnog ili bijelog luka. Prelijte parmezanom.

- Sunčani cvjetovi maslačka daju boju salati. Koristite ih svježe ili osušene da napravite čaj od maslačka. Možete pokušati da ih potopite u ulje ili sirće. Ulje natopljeno maslačkom se, također, može koristiti za pravljenje melema koji je odličan za bolove u mišićima - predlaže Gejb.

Pečeni korijeni maslačka se koriste u ukusnom napitku sličnom kafi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.