KORISNO

Namirnica za pranje rublja

Veš će biti mirišljav i mekan, a neće na njemu ostati ništa hemikalija koje bi mogle naštetiti vašoj koži

Pošpricajte mrlje na odjeći octom i ostavite tako 10 minuta te operite. Ilustracija

Z. K.

30.3.2022

Jeste li znali da alkoholni bijeli ocat možete koristiti za pranje rublja i umjesto omekšivača.


Efikasno i jeftino

Kako se radi i o sredstvu za čišćenje, bijeli se (alkoholni) ocat može koristiti umjesto raznih kupovnih sredstava, a tako možete biti sigurni da štitite okoliš, ali i svoje zdravlje.

Osim što će poslužiti kao čistać odvoda, možete ga koristiti i za pranje rublja.

Oživljava boje koje su izblijedile - Namočite odjeću u vrelu vodu i dodajte pola šoljice octa. Naknadno operite rublje u mašini.

Uklanja mrlje - Pošpricajte mrlje na odjeći octom i ostavite tako 10 minuta te operite.

Sprečava gubitak boje - Prije nego operete odjeću prvi put, namočite u otopinu vode i octa, tako će boja novih traperica puno duže trajati.

Osim toga što ne morate kupovati prašak i razne preparate za čišćenje, dobro je imati na pameti da je jako jeftin i da ga vjerojatno već imate kod kuće. Veš će biti mirišljav i mekan ako umjesto omekšivača dodate ocat, a neće na njemu ostati ništa hemikalija koje bi mogle naštetiti vašoj koži.


Ekološko sredstvo

Žute mrlje koje se stvaraju nako što žlijezde izluče znoj lako se mogu ukloniti octom. Stavite koju kap octa na uprljano mjesto i očistite krpom. Ovo ekološko sredstvo možete koristiti na razne načine, a ono što ćete sigurno primijetiti već nakon prvog pranja je mekše rublje.

Također uklanja i mirise. Ako se želite riješiti mirisa s odjeće, stavite ju iznad kade u kojoj je vruća voda pomiješana s octom. Možete i dodati u perilicu uz prašak i malo octa kako bi se uklonili mirisi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.