NJEGA

Usporite starenje kože

Za sunce odaberite naočale koje imaju i UVA i UVB zaštitu

Jednostavnim promjenama pobijedite bore. Ilustracija

Z. K.

28.2.2022

Jasno nam je svima da ne možemo imati 45 godina i kožu kao da imamo 19, ali brojne su studije i stručnjaci otkrili kako se može usporiti starenje samo ako slijedite nekoliko koraka i unesete određene, jednostavne, promjene u život. 


Gubitak kose

Kako starite, tako se i kosa tanji, ali ta promjena i ne mora uvijek biti vezana uz proces starenja. Gubitak kose se događa postepeno pa kad primijetite promjene trebali biste uložiti u sredstava koja će proces usporiti.

Za sunce odaberite naočale koje imaju i UVA i UVB zaštitu, a one će vas spriječiti da škiljite, a to je navika koja dokazano uzrokuje nastanak bora na osjetljivoj koži oko očiju. Dermatologinja Ranela Hirč (Ranella Hirch) smatra da je najpametnije birati što veće okvire.

Kada su u pitanju naočale za vid, morate ih nositi ako primijetite da on više nije tako oštar. Ako niste znali kada se naprežete da biste nešto bolje vidjeli, svi mišići oko područja oka se naprežu, a to u konačnici utječe na pojavu bora.


Dodani šećeri

Također, svi znaju kako procesuirani ugljikohidrati i dodani šećeri i dalje stoje na svim listama nutricionista kao namirnice koje se trebaju izbjegavati. One mogu dovesti i do preranog nastanka bora, a taj proces se naziva glikacija. To je kada se molekule šećera vežu za kolagen u tijelu te se pretvaraju u krutu strukturu pa takva postaje i vaša koža, pojasnila je dermatologinja Vitni Bove (Whitney Bowe) iz Njujorka. 

Šta jesti za lijepu kožu

Uvijek se savjetuje konzumacija zdravih masnoća poput omega 3 masti, voća i povrća. Te će masnoće pomoći da se uspore upalni procesi pa će se rjeđe javljati i problemi poput akni i crvenila. Studija koja je objavljena u magazinu PLOS One tvrdi da osobe koje jedu ovako zdrave namirnice uvijek izgledaju mlađe i zdravije. 

Zaštitni faktor

Svi se dermatolozi slažu da se retinol mora koristiti, a lista dobrobiti koje će pružiti koži je impresivna; potiče proizvodnju kolagena, pore će od njega izgledati manje, ublažit će izgled tamnih mrlja na lici i posvijetliti kožu.

Retinol se uvijek treba nanositi prije spavanja, nikako ujutro jer je nakon njega koža osjetljivija na sunce. Koristite jako male količine retinola, veličina zrna graška je dovoljna. Savjet je i da ga ne nanosite u blizini oka jer je koža na tom području osjetljiva.

Na lice je, također, potrebno svakog dana nanositi zaštitni faktor, ali ako tu naviku ne proširite na dekolte i ruke, znaci starenja će se na tim mjestima prvi pojaviti. Kako se na rukama mogu pojaviti i pjege i bore, mažite ih i kada vozite automobil jer stakla neće zaustaviti UVA zrake.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.