KORISNO

Utonite u san bez muke

Dva sata prije odlaska u krevet vi se opuštajte u kadi 20 minuta

Godi topla kupka. Ilustracija

Z. K.

23.2.2022

Ako pitate dermatologe šta je ključno za ljepotu i zdravlje kože, među prvim i najvažnijim odgovorima bit će kvalitetan i redovan san. Ovi savjeti pomoći će vam da zaspite bez muke, navode stručnjaci.


Prigušeno svjetlo

Topla kupka za kraj dana - Tjelesna temperatura prirodno se snižava tokom noći, a proces započinje dva sata prije spavanja i tako traje do četiri sata ujutro, prema rezultatima studija.

Kada legnete u toplu kadu, temperatura tijela će porasti, a nakon opuštanja krenut će proces hlađenja. Dva sata prije odlaska u krevet vi se opuštajte u kadi 20 minuta, savjetuje Džojs Velsleben (Joyce Walsleben), doktorica i profesorica u Njujorku.


Prije odlaska na spavanje pametnije je činiti nešto opuštajuće poput čitanja knjige. Ilustracija

Ugasite svjetla - Kasno navečer tijelo otpušta melatonin zbog kojeg ste pospani, ali samo ako primi svjetlost iz pravog okruženja. Melatonin je hormon tame, neće se aktivirati ako je jaka svjetlost u prostoriji. Trebali biste napraviti prijelaz s jakog svjetla na slabo oko 21 sat. Ako boravite u prostoriji s prigušenim svjetlima, to će vas pripremiti za odlazak na počinak.


Redovna rutina

Pripremite odjeću za spavanje - Možete pomoći tijelu da prepozna da je vrijeme za spavanje ako jednu rutinu ponavljate svako večer. Dr. Geri Zamit (Gary Zammit), direktor centra za poremećaje u spavanju u Njujorku, predlaže da odredite redovnu rutinu prije odlaska u krevet kako bi se mozak lakše “prebacio” u stanje koje znači da je vrijeme za spavanje.

Ako stavite pidžamu na krevet, operete zube i umijete se, upravo te navike mogu biti velika pomoć ako vas muči nesanica.

Čitajte knjigu

Možda mislite da je baš opuštajuće dopisivati se s prijateljima prije spavanja, ali upravo ta navika može povećati količinu vremena koje ćete provesti okrećući se po krevetu dok pokušavate zaspati. Upaljen ekran djeluje kao stimulans. Prije odlaska na spavanje pametnije je činiti nešto opuštajuće poput čitanja knjige.

Ako imate problema s hladnim stopalima tokom zime, zagrijte ih pamučnim čarapicama. Taj će dodatni sloj materijala ispod pokrivača samo dodatno potaknuti cirkulaciju ka ekstremitetima, što će vam pomoći da brže utonete u san.

Također, obilan obrok ili hrana puna začina može vaš probavni sistem učiniti aktivnim i kada legnete i želite spavati. Ako pijete puno tekućine prije odlaska u krevet, možda ćete veći dio noći provoditi u toaletu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.