KORISNO

Male promjene za bolje raspoloženje

Napravite jaja za doručak, ili namažite maslac od kikirikija ali i smoothie

Smijeh i zabava su odlični za buđenje energije. Ilustracija

Z. K.

5.1.2022

Ako vas duže vrijeme muče problemi s manjkom energije, možda biste trebali posjetiti ljekara, ali ako želite unijeti male promjene u svoj život kako bi svaki dan bio pun energije, stručnjaci savjetuju šta trebate napraviti.


Unos kofeina

San je prioritet - San je važan kao i pravilna prehrana i vježbanje. Ako spavate premalo, jasno da ćete drugi dan biti umorni, a uz to manjak sna je povezan s raznim problemima, poput: lošeg imuniteta, depresije, dijabetesa, bolesti srca, problema s memorijom i nakupljanje kilograma.

Ne zaboravite na proteine - Ako vam je doručak kolač ili krofna, ili pak ne jedete ništa, vjerojatno nećete imati energije tokom dana. Napravite jaja za doručak, ili namažite maslac od kikirikija ali i smoothie će dobro doći.


Samo nekoliko minuta posvetite disanju i osjetit ćete nalet energije. Ilustracija

Ograničite unos kafe - Kafa, čaj, gazirani napici, energetska pića ili čak i čokolada se mogu poigrati sa snom i skratiti period spavanja te tako smanjiti budnost idućeg dana. Pazite stoga koliko kofeina unosite, a stručnjaci savjetuju da to ne smije biti više od 400 mg u danu. Kako kofein može djelovati jako dugo, nemojte kafu piti par sati prije odlaska u krevet.


Čaša vode

Ne zaboravite vodu - Dehidracija može dovesti do nesanice, umora i lošeg raspoloženja, a mnogi ipak ne piju dovoljno vode tokom dana. Možda će vam ovi savjeti pomoći da unesete dovoljno vode: nakon buđenja uzmite čašu vode, uvijek u frižideru čuvajte bocu vode kako bi vam bila pri ruci, prije svakog obroka popijte jednu čašu vode, ali male čaše za vodu zamijenite većima.

Pronađite vremena za zabavu

Smijeh i zabava su odlični za buđenje energije. Čak i neka mala promjena poput nove frizure može poputno promijeniti vaše raspoloženje. Evo nekoliko rutina kako unijeti smijeh: gledajte smiješan film, čitajte stripove, slušajte omiljene radijske emisije, isprobajte novi restoran, isprobajte neki hobi, isprobajte novi način vježbanja, također i seks može biti i zabavan i dati vam energiju jer budi adrenalin i endorfine. 

Izbjegnite teške misli

Stres, negativne emocije ili depresija se mogu uplitati u život i narušiti njegovu kvalitetu. Ako vas preplavljuju teške misli, možda bi bilo dobro razgovarati s terapeutom kako bi se otkrio izvor vaših problema i kako biste otkrili strategije koje će vam pomoći. Ako vas muče svakodnevni mali stresori, evo kako sebi možete pomoći:

- Volontirajte: pomažite drugima jer je to odličan način da poboljšate svoje raspoloženje. 

- Budite zahvalni: uzmite minutu kako biste prije spavanja zapisali na papir nešto dobro što vam se dogodilo tog dana. 

- Oprostite: ako se držite za osjećaj ljutnje ili često sebe žalite, morate te misli otpustiti i zamijeniti ih nečim što vas opušta i čini vas sretnim. 

- Meditirajte: ne trebate madrac i drvo da biste meditirali, čak i ako samo nekoliko minuta posvetite disanju i umirite misli, osjetit ćete nalet energije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.