ISTRAŽIVANJA

Zašto se javljaju grčevi tokom sna

Istezanje može biti od pomoći u liječenju

Grčevi u mišićima su posljedica nervnih problema. Ilustracija

Z. K.

6.11.2021

Grčevi u nogama tokom sna češći su kod žena i starijih osoba i najčešće zahvataju gastroknemiusni mišić koji se proteže do stražnje strane noge od skočnog zgloba do koljena. Međutim, oni, također, mogu utjecati na mišiće na prednjoj strani svake butine (kvadriceps) i na zadnjoj strani svake butine.


Bol u mišićima

Možda ste budni ili spavate kada vam grč “udari” u noge. Većinu vremena, mišić se opušta za manje od 10 minuta, međutim možete osjetiti bol ili nelagodu i kasnije tokom noći. Česti grčevi noću mogu poremetiti vaš san. Mnogi istraživači tvrde da su grčevi posljedica modernog načina života.

Također su primijetili da kada smo u krevetu, stopalo je često u položaju plantarne fleksije. Kada se to dešava duže vrijeme, čak i mali pokreti stopala mogu izazvati grčeve. Istraživanja su pokazala da su grčevi noću češći ljeti nego zimi. Iako se to ne odnosi na sve, učestalost dostiže vrhunac sredinom jula, a smanjuje se sredinom januara.

Prema istom istraživanju, grčevi u mišićima su posljedica nervnih problema, a ne poremećaja mišića. Pregledi kao što je elektromiografija pokazali su da ti nervi koji se protežu od kičme do tabana izazivaju grčeve. Naučne studije su pokazale da istezanje može biti od pomoći u liječenju i sprečavanju noćnih grčeva.


Unos magnezija

Mala studija iz 2012. pokazala je da su ljudi koji su istezali listove i tabane neposredno prije spavanja smanjili učestalost grčeva za 59 posto. Odgovarajući unos magnezija kroz svakodnevnu ishranu, također, može pomoći. U svakodnevni meni uključite namirnice poput graha, oraha, integralnih žitarica i zelenog lisnatog povrća.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.