KORISNO

Četiri načina da prestanete dodirivati lice

Možete da zatražite od bliskih osoba da vam pomognu

Z. K.

Brojite koliko puta dnevno dodirnete lice

Foto: Ilustracija


Navika dodirivanja lica je učestala i mnogi ne mogu tako lako da je se riješe jer postaje kao dio rutine.

Tehnike vizualizacije

Međutim, ono što bi svi trebali znati je to da naše ruke nose bakterije. Naime, kada dodirnemo lice, nesvjesno širimo ulja, prljavštinu i bakterije s ruku na lice. Ovo kasnije dovodi do začepljenja pora, bubuljica, pa i preranog starenja. Stručnjaci savjetuju kako se riješiti ove navike.

Neka vam ruke budu zauzete - Jedan od najlakših načina da se oslobodite navike dodirivanja lica je da držite ruke zauzetima.

Vizualizirajte šta prolazite - Koristite tehnike vizualizacije i zamislite svoje ruke kao prljave instrumente i pomislite na sve stvari i mjesta koja su po cijeli dan dodirivale. Zapamtite ovu sliku čak i ako su vam ruke čiste.

Brojite dodire

Brojite koliko puta dnevno dodirnete lice - Istraživanja su pokazala da dodirnemo lice čak 3 puta u roku od jednog minuta. To znači da ako smo budni 16 sati, dodirujemo lica stotinama ili čak hiljadama puta dnevno. Zvuči itekako mnogo.

Zamolite prijatelja za pomoć - Možete da zatražite od bliskih osoba da vam pomognu tako što će vam svaki put kada dodirnete lice skrenuti pažnju na to.

Više o temi Lice

SAVJETI
Jutarnja njega lica u pet koraka

Više o:

Lice Zdravlje Ruke
NA VRH

Podijeli članak na