NJEGA

Korisni tretman tokom hladnih mjeseci

Ovaj moćni antioksidans i sastojak od vitalne je važnosti za stvaranje kolagena

Vitamin C štiti vašu kožu. Ilustracija

Z. K.

14.10.2021

Jedan od najvećih prijatelja beauty tretmana tokom hladnih mjeseci u godini svakako je i vitamin C, koji svojim svojstvima pruža mnoštvo benefita za kožu. Vitamin C je sastojak koji je zavladao proizvodima za njegu i osvježavanje kože te tako postao nezaobilazni dio kozmetičke rutine žena širom svijeta.


Svjež izgled

Većina vrhunskih kozmetičkih brendova osmislila je preparate, serume, kreme i fluide koji se oslanjaju na ovaj moćan sastojak te lokalnom primjenom pomažu u jačanju i očuvanju mladolike i blistave kože.

Dokazano je da vitamin C pomaže u neutralizaciji slobodnih radikala u tijelu koji dovode do oksidativnog stresa, sprečava preuranjeno starenje kože i odgađa vidljive znake biološkog starenja. Zbog oksidativnog stresa koža izgleda sivo i umorno, a vitamin C joj pomaže da održi mladolik i svjež izgled.

Ovaj moćni antioksidans i sastojak koji je od vitalne važnosti za stvaranje kolagena obnavlja ćelije kože. Pored toga, podstiče izgradnju imuniteta, s obzirom na to da pomaže u podsticanju stvaranja bijelih krvnih zrnaca, koja su odgovorna za borbu protiv infekcija.


Bitan dio

Tokom hladnijih mjeseci koža postaje suha i manje otporna na vanjske uvjete, a uz to vašem tijelu nedostaju brojni minerali i vitamini koje treba da nadoknadite na razne načine. Upravo zato vitamin C je veoma bitan dio beauty rutine, ali i prehrane, zbog čega postaje esencijalan za borbu protiv jesenjih i zimskih uvjeta.

Obnova ćelija

Vitamin C je sastojak brojnih namirnica koje možete dodati u prehranu. Neke od tih namirnica su zelje, agrumi, paprike, kivi, crna ribizla. Niže temperature, kiša i vjetar normalne su pojave tokom jeseni i zime, ali imaju negativan utjecaj na našu kožu. Stoga, zaštitite kožu lica dodavanjem proizvoda ili seruma s vitaminom C u bjuti rutinu, jer na taj način možete obnoviti oštećene ćelije kože. Zapamtite, vitamin C može vašoj koži lica pružiti i zdravu regeneraciju.

U profesionalnim kozmetičkim tretmanima vitamin C se aplicira samostalno ili u kombinaciji s drugima antioksidansima u kožu dubinski kako bi potaknulo stvaranje novog kolagena, popravila oštećenja nastala u koži i vratio sjaj i blistavost koži. U dermatološkim ordinacijama metodom mezoterapije se vitamin C uz hijaluronsku kiselinu i aminokiseline sitnim ubodima aplicira u kožu i time se ona regenerira i pomlađuje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.