KORISNO

Savjeti kako da se udebljate

Češće konzumirajte povrće kao što su krompir, tikva, grašak, grah

Z. K.

Jela uvijek obogaćujte zdravim masnoćama

Foto: Ilustracija


Postoji veliki broj ljudi koji muku muče s problemom kako se udebljati. Razlozi zbog kojih je neko mršav su brojni. Nekad su u pitanju geni, nekad metabolizam, a ponekad i stres usljed problema, operacije... Stručnjaci su predstavili praktične savjeta kako da na prirodan način dobijete kilograme. 

Jedite češće - Tri glavna obroka upotpunite s nekoliko međuobroka, a posljednji međuobrok treba biti poslije večere. Stručnjaci preporučuju da bi bilo nabolje da svakog dana hranu rasporedite na 6 obroka po 500 kalorija.

Birajte zdrave namirnice - Uvijek birajte hranu bogatu nutrijentima poput voća (smokve, grožđe, banane, avokado) i povrća. Češće konzumirajte povrće kao što su krompir, tikva, grašak, grah. Uz svaki obrok konzumirajte hljeb od cjelovitog brašna s više vrsta sjemenki.

Koristite zdrave masnoće - Jela uvijek obogaćujte zdravim masnoćama, poput kokosovog ili maslinovog ulja, koje možete dodati u smutije, povrće, tjesteninu ili salatu s nekim punomasnim sirom.

Zdrave grickalice - Domaća pita s višnjama, voćna salata, čokolade s većim postotkom kakaa, kolači s orašastim i sušenim voćem, keks sa zobenim pahuljicama su poslastice u kojima treba da uživate bez ustezanja.

Više o temi Prehrana

Više o:

Prehrana Zdravlje
NA VRH

Podijeli članak na