KORISNO

Savjeti kako da se udebljate

Češće konzumirajte povrće kao što su krompir, tikva, grašak, grah

Jela uvijek obogaćujte zdravim masnoćama. Ilustracija

Z. K.

20.10.2021

Postoji veliki broj ljudi koji muku muče s problemom kako se udebljati. Razlozi zbog kojih je neko mršav su brojni. Nekad su u pitanju geni, nekad metabolizam, a ponekad i stres usljed problema, operacije... Stručnjaci su predstavili praktične savjeta kako da na prirodan način dobijete kilograme. 

Jedite češće - Tri glavna obroka upotpunite s nekoliko međuobroka, a posljednji međuobrok treba biti poslije večere. Stručnjaci preporučuju da bi bilo nabolje da svakog dana hranu rasporedite na 6 obroka po 500 kalorija.

Birajte zdrave namirnice - Uvijek birajte hranu bogatu nutrijentima poput voća (smokve, grožđe, banane, avokado) i povrća. Češće konzumirajte povrće kao što su krompir, tikva, grašak, grah. Uz svaki obrok konzumirajte hljeb od cjelovitog brašna s više vrsta sjemenki.

Koristite zdrave masnoće - Jela uvijek obogaćujte zdravim masnoćama, poput kokosovog ili maslinovog ulja, koje možete dodati u smutije, povrće, tjesteninu ili salatu s nekim punomasnim sirom.

Zdrave grickalice - Domaća pita s višnjama, voćna salata, čokolade s većim postotkom kakaa, kolači s orašastim i sušenim voćem, keks sa zobenim pahuljicama su poslastice u kojima treba da uživate bez ustezanja.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.