KORISNO

Ljekari upozoravaju na ovu naviku koja može biti opasna po zdravlje

Ukoliko prenoći na sparnom mjestu, kao što bude kupatilo nakon kupanja, na njemu će se namnožiti bakterije i gljivice i to za veoma kratko vrijeme

Kada iskoristite peškir potrebno je ostaviti ga da se osuši na svježem zraku. Ilustracija

Z. K.

25.9.2021

Kada se nakon kupanja obrišete suhim, čistim peškirom, skoro svi će ga ostaviti u kupatilu da se osuši. Međutim, kako ljekari upozoravaju, ova navika može biti itekako štetna po zdravlje, jer se tada mogu namnožiti gljivice i bakterije. Ukoliko vlažan peškir, koji je pun sitnih čestica odumrlog površinskog sloja kože, prenoći na sparnom mjestu, kao što bude kupatilo nakon kupanja, na njemu će se namnožiti bakterije i gljivice, i to za veoma kratko vrijeme.

Ljekari, također, savjetuju da je maksimalan broj korištenja jednog peškira tri puta između dva pranja, ali samo ako se u međuvremenu temeljno osuši. Dakle, kada iskoristite peškir, potrebno je ostaviti ga da se osuši na svježem zraku, ukoliko je napolju toplo, ili u kupatilu, na sušaču ili radijatoru, tokom zime, kako bi se spriječio razvoj bakterija.

Također, veoma je važno da se koriste različiti peškiri, poseban za ruke, poseban za lice i poseban za tijelo. Isto tako, svaki član porodice mora imati svoj peškir. Ljekari savjetuju da žene trebaju imati zaseban peškir za intimnu regiju, a u slučaju bilo kakve infekcije, trebaju ga mijenjati poslije svake upotrebe i otkuhavati prilikom pranja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.