KORISNO

Razlozi zašto se javlja miokimija očnog kapka

Ako vam se ovo često dešava, to je znak da vam nedostaje sna

Očni kapak je taj koji se trza. Ilustracija

Avaz.ba

9.9.2021

Gotovo da ne postoji osoba koja nije u životu osjetila blage trzaje oka zbog kojih se javio osjećaj da ono “igra”. Ti trzaji traju jako kratko, najčešće minut-dva, vrlo rijetko duže od toga, a javljaju se povremeno. Naime, riječ je o nevoljnim pokretima, tokom kojih se oko zapravo uopće ne mrda, već je očni kapak taj koji se trza. Ovaj osjećaj je zapravo bezopasan, pa u najvećem broju slučajeva nema razloga za brigu.

Poigravanje oka stručno se naziva miokimija očnog kapka, a može se javiti u donjem ili gornjem kapku kao posljedica nevoljne aktivnosti neurona koji stimuliraju mišiće u kapcima. Osjećaj treperenja najčešće se javlja zbog stresa, premorenosti, usljed pretjerane konzumacije kafe ili kada se ne unosi dovoljno vode.

Također, ovo stanje često je i tokom sezone alergija, ili kada se konzumira previše alkohola. Vrlo rijetko može biti simptom određenih neuroloških poremećaja, ali u tim slučajevima uvijek se javlja u kombinaciji s drugim simptomima i traje duže. Ako vam se ovo često dešava, to je znak da vam nedostaje sna, pa bi trebalo da spavate više, ili da smanjite unos kofeina i uradite sve što možete kako biste se oslobodili stresa.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.