KORISNO

Razlozi zašto se javlja miokimija očnog kapka

Ako vam se ovo često dešava, to je znak da vam nedostaje sna

Avaz.ba

Očni kapak je taj koji se trza

Foto: Ilustracija


Gotovo da ne postoji osoba koja nije u životu osjetila blage trzaje oka zbog kojih se javio osjećaj da ono “igra”. Ti trzaji traju jako kratko, najčešće minut-dva, vrlo rijetko duže od toga, a javljaju se povremeno. Naime, riječ je o nevoljnim pokretima, tokom kojih se oko zapravo uopće ne mrda, već je očni kapak taj koji se trza. Ovaj osjećaj je zapravo bezopasan, pa u najvećem broju slučajeva nema razloga za brigu.

Poigravanje oka stručno se naziva miokimija očnog kapka, a može se javiti u donjem ili gornjem kapku kao posljedica nevoljne aktivnosti neurona koji stimuliraju mišiće u kapcima. Osjećaj treperenja najčešće se javlja zbog stresa, premorenosti, usljed pretjerane konzumacije kafe ili kada se ne unosi dovoljno vode.

Također, ovo stanje često je i tokom sezone alergija, ili kada se konzumira previše alkohola. Vrlo rijetko može biti simptom određenih neuroloških poremećaja, ali u tim slučajevima uvijek se javlja u kombinaciji s drugim simptomima i traje duže. Ako vam se ovo često dešava, to je znak da vam nedostaje sna, pa bi trebalo da spavate više, ili da smanjite unos kofeina i uradite sve što možete kako biste se oslobodili stresa.

Više o temi Zdravlje

KORISNO
Kako se riješiti bola u leđima

Više o:

Zdravlje Oči
NA VRH

Podijeli članak na