KORISNO

Kako borovnice djeluju na zdravlje organizma

Nemaju štetne efekte na nivo šećera u krvi, što može biti posljedica njihovog visokog sadržaja bioaktivnih jedinjenja

Borovnice sadrže umjerene količine šećera. Ilustracija

Z. K.

24.8.2021

Ako se jedu redovno kao voćni obrok, borovnice djeluju blagotvorno na srce, mozak i šećer u krvi. Brojne studije utvrdile su vezu između borovnica, odnosno hrane bogate flavonoidima i poboljšanog zdravlja srca. Neka istraživanja sugeriraju da borovnice mogu imati značajne zdravstvene koristi za ljude s visokim krvnim pritiskom, glavnim faktorom rizika za razvoj srčanih bolesti.


Funkcija mozga

Također, prema brojnim istraživanjima, veći unos hrane bogate flavonoidima, poput borovnica, povezan je s boljom funkcijom mozga. Konzumiranje borovnica može spriječiti oksidativni stres, koji ima važnu ulogu u procesu starenja.

Borovnice sadrže umjerene količine šećera i imaju nizak glihemijski indeks. To znači da nemaju štetne efekte na nivo šećera u krvi, što može biti posljedica njihovog visokog sadržaja bioaktivnih jedinjenja. Brojne studije ukazuju na to da antocijani u borovnicama pomažu u kontroli šećera u krvi.


Ključna uloga

Oksidativno oštećenje DNK je svakodnevna pojava u svakom živom biću. Ona se dešavaju desetinu hiljada puta svaki dan u našem organizmu, što posljedično dovodi do starenja i igraju ključnu ulogu u razvitku oboljenja, kao što je kancer.

U jednoj studiji 168 ljudi je pilo litar miješanog soka borovnice i jabuke dnevno. Poslije četiri sedmice, oksidativni stres izazvan slobodnim radikalima smanjen je za 20 procenata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.