KORISNO

Ova jutarnja rutina pruža brojne prednosti za zdravlje

Odličan način za poboljšavanje krvotoka, što je povoljno za cjelokupni kardiovaskularni sistem

Z. K.

Tuširanje hladnom vodom čisti organizam od toksina

Foto: Ilustracija


Jeste li spremni za novu zdravu jutarnju rutinu? Tuširate li se redovno hladnom vodom ili ste među onima koji se uopće ne tuširaju ako nema tople vode? Hladan tuš i kupka imaju dugu tradiciju u mnogim kulturama, i to s dobrim razlogom.

Iako je tuširanje i kupanje u toploj vodi mnogo prijatnije, hladna voda pruža brojne prednosti za zdravlje, kažu stručnjaci. Njemački naučnici otkrili su da ljudi koji se svakodnevno tuširaju po dvije minute hladnom vodom rjeđe obolijevaju od prehlade od onih koji se tuširaju toplom vodom.

To je posljedica snažnijeg imuniteta koji imaju ljubitelji tuširanja hladnom vodom. Naizmjenično tuširanje toplom i hladnom vodom odličan je način za poboljšavanje krvotoka, što je povoljno za cjelokupni kardiovaskularni sistem. Vene se stežu kad su izložene hladnoj vodi, što privremeno podiže pritisak i ubrzava protok krvi.

Dok vruća voda isušuje kožu i kosu, hladna doprinosi tome da izgledaju sjajnije i zdravije. Hladna voda, također, doprinosi detoksikaciji, tako što potiče izlučivanje toksina i otpadnih materija iz tijela.

Više o temi Tuširanje

JAČANJE IMUNITETA
Prednosti hladnog tuša
DOBRE NAVIKE
Pravilno jutarnje tuširanje

Više o:

Tuširanje Zdravlje
NA VRH

Podijeli članak na