KORISNO

Smjernice američkih stručnjaka za zdrav obrok

Ono može biti dio vašeg priloga uz ručak, a pri tome nećete unijeti previše kalorija

Povrće može biti dio vašeg priloga uz ručak. Ilustracija

Z. K.

22.7.2021

Američki stručnjaci objavili su smjernice u kojima je navedeno da postoji tri glavne vrste prehrambenih namirnica na koje bi se svi trebali usmjeriti kako bi svakodnevno imali hranljiv i zdrav obrok.

Žitarice - Ishrana mora da sadrži i ugljikohidrate, a žitarice su ih pune! Osim toga, žitarice su bogate vlaknima zbog čega ćete se duže osjećati sitima. U svoju ishranu možete uključiti tamnu rižu, kokice, zobenu kašu i tjesteninu od cijele pšenice.

Mliječni proizvodi - Oni su dodatni izvori proteina i masti, a treba ih konzumirati u umjerenim količinama. Najbolji mliječni proizvodi uključuju mlijeko, jogurt, kefir, sir i sojino mlijeko.

Povrće - Ono može biti dio vašeg priloga uz ručak, a pri tome nećete unijeti previše kalorija. Postoji pet različitih grupa povrća: tamno zeleno povrće su brokoli, zelje, špinat, crveno i narančasto povrće su mrkva, crvena paprika, paradajz. U mahunarke spadaju grašak, grah, leća, dok skrobno povrće čine bijeli krompir, kukuruz, zeleni grašak i posljednje, pečurke, tikva, zelena salata, avokado.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.