KORISNO

Kako se treba izviniti

To će vam itekako pomoći u izglađivanju odnosa s partnerom, ali i drugim ljudima

Izvinite se od srca. Ilustracija

Z. K.

21.7.2021

Izvinjenje je odličan način da popravite odnos s partnerom nakon svađe u kojoj ste vi bili u krivu. Izvinjenja, međutim, ponekad nisu dovoljna, posebno ako nisu iskrena ili u slučaju da ste ih izrazili na pogrešan način. Ovo su tri najčešće greške koje pravimo kada se izvinjavamo. Obratite pažnju na njih i potrudite se da korigirate svoje ponašanje tako da ih više ne pravite.

To će vam itekako pomoći u izglađivanju odnosa s partnerom, ali i drugim ljudima.

Izbjegavajte veznik „ali“

Izvinjenje iz koristi - Ljudi mogu da osjete da li ste iskreni kada im se izvinjavate ili to radite samo da biste imali neku korist od njih.

Nije dovoljno da samo kažete „izvini“ ili „žao mi je“ već i da osobi o koju ste se na neki način ogriješili uvjerite da se stvarno osjećate loše zbog svog postupka i stavite joj do znanja da razumijete njenu ljutnju prema vama. Nije loše ni obećati da se to više neće ponoviti.

Izvinjavanje sa zadrškom „Izvini zbog toga što sam uradio, ali i ti si se loše ponijela prema meni“. Koliko puta ste čuli ovu rečenicu? Kada vam partner kaže nešto ovako, to je kao da se nije izvinio. Uostalom, kakvo je to izvinjenje koje otvara nove konflikte? Savjet je da izbjegavate veznik „ali“ pod svaku cijenu kada se izvinjavate.


Izmišljene mane

Samosažaljevajuće izvinjenje - Izvinjenje treba da iznese vaše saosjećanje s drugom osobom, a ne da od vas napravi žrtvu, kojoj treba utjeha drugih.

Iz tog razloga izbjegavajte da pričate o svojim stvarnim ili izmišljenim manama tokom izvinjavanja zbog kojih ste se navodno ponijeli loše prema osobi kojoj se izvinjavate. Time samo skrećete pažnju na sebe i nanovo vrijeđate osobu o koju ste se ogriješili.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.