SAVJETI

Kako provjeriti jeste li dehidrirali

Iako znamo da su dva litra tečnosti minimum koji treba da unesemo u organizam, često to ne radimo, pa dovodimo organizam u stanje dehidracije

Načina da provjerite da li ste dehidrirali je da uštinete svoju kožu. Ilustracija

Z. K.

6.7.2021

Kada su temperature visoke, postoji povećan rizik od dehidracije, posebno za osobe koje većinu dana provode napolju. Iako znamo da su dva litra tečnosti minimum koji treba da unesemo u organizam, često to ne radimo, pa dovodimo organizam u stanje dehidracije.


Drugi indikatori

Jedan od načina da provjerite da li ste dehidrirali je da uštinete svoju kožu. Koža koja je dovoljno hidirirana je elastična i brzo će se vratiti u prethodni položaj. Ako se koža usporeno vraća, ona je blago dehidrirana i to znači da je vrijeme za vodu.

Ipak, postoje i drugi indikatori ovog stanja. Simptomi kao što su bezvoljnost, glavobolja ili suha usta ukazuju na dehidraciju, kaže njemački dermatolog Kristof Lajbah (Christoph Laibach), koji ističe da je najveći problem taj što ljudi, uglavnom, ne prepoznaju da organizmu nedostaje tečnost.

- Budući da sam dermatolog, mogu da prepoznam da koži nedostaje uobičajeni sjaj i vlažnost, ali onima koji nisu iz struke nije lako da to prepoznaju - navodi Lajbah i ističe da tokom vrelih dana treba piti više od predloženog minimuma od litar i po tečnosti na dan.



Najlakši način

On je, također, istakao da je najlakši način da se rashladite ako vodom iz česme pređete preko dlanova i podlaktica.

- Ako ste napolju tokom sunčanih i vrućih dana, najbolje je da budete u hladu od 11 do 16 sati. Izlaganje suncu prije i poslije pomoći će tijelu da proizvede dovoljnu količinu vitamina D i pojača nivo hormona sreće - napominje dermatolog i dodaje da krema za sunčanje neće spriječiti proizvodnju vitamina D, a sačuvat će zdravlje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.