SAVJETI

Kako da se rashladite tokom vrelih dana

Kokosova voda može biti puno bolja za vas jer hladi brže od vode

Pametno rasporedite ventilatore. Ilustracija

Z. K.

2.7.2021

Niti jedan savjet neće bolje doći od toga kako se rashladiti tokom vrućih ljetnih dana, posebno sada kada su temperature puno veće od onih na koje smo navikli. Osim što je neugodno, pretjerano izlaganje vrućini je opasno za svakoga jer može uzrokovati i ozbiljne zdravstvene probleme.


Osnovni načini

Postoje neki osnovni načini kako se rashladiti, za početak je potrebno maknuti se sa sunca.

Stavite led na tijelo - Uzmite malo leda iz zamrzivača i stavite na određene tačke na tijelu i to tamo gdje su krvne žile najbliže površini kože. To uključuje zapešće, vrat i prsa. Ovako će se temperatura krvi malo spustiti pa će i vama biti ugodnije.


Piti vodu je apsolutno najvažnije. Ilustracija

Kokosova voda kao osvježenje - Piti vodu je apsolutno najvažnije, posebno ako ste na suncu dugo vremena. No, čini se da, kokosova voda može biti i puno bolja za vas jer hladi brže od vode. Usto, u njoj se nalaze minerali i vitamini.


Čaj od mente

Pripremite čaj od mente – Pijte čaj od mente, ali ne vruć. Možete, naravno, skuhati čaj pa ga ohladiti, ali isto tako možete vrećicu čaja staviti u hladnu vodu. Menta je poznata po efektu hlađenja, a isto tako će zadovoljiti žeđ. Svakako je važno piti što više tekućine kako bi se izbjegla dehidracija.

Pametno rasporedite ventilatore - Stavite jedan ventilator na jedan kraj prostorije, a drugi suprotno od njega i tako ćete stvoriti mali povjetarac. Dobar je trik i da stavite bocu punu hladne vode ispred ventilatora, koji će je lagano raspršivati.


Spustite rolete

Vjerujemo da ste čuli za egipatsku metodu rashlađivanje jer je iznimno popularna, a radi se o tehnici brzog rashlađivanja. Namočiti dvije plahte u hladnoj vodi i dobro ih istresite da ne budu pune vode. Njima se pokrivajte, a one će vas sigurno rashladiti.

Također, prostorije koje su na sunčanoj strani puno će se prije i zagrijati, pa je važno i tu nešto učiniti. Spustite rolete kako biste spriječili prodiranje sunčevih zraka i topline u prostoriju.

Osim toga, svi koji spavaj sa svojim psom ili mačkom znaju kako to ugodno zimi može biti, jer služe kao „male grijalice“, upravo iz tog razloga im je potrebno zabraniti dolazak na krevet ljeti. Ljubimci vas neće rashladiti nego dodatno zagrijati.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.