KORISNO

Koja je to prva pomoć pri opekotinama od sunca

Postupak ponavljajte što više i poslije prvog tretiranja kože vidjet ćete kako crvenilo nestaje Ž7 = #opekotine sunce11#

Z. K.

Jabukovo sirće i soda bikarbona smiruju crvenilo

Foto: Ilustracija


Sunce je ponekad podmuklo.Prvo vas izmami da provedete vrijeme napolju, onda vas opeče. Sigurno ste nekad iskusili opekotine od sunca, a koliko je bolno i neprijatno suvišno je i govoriti. Onda patite jer vas koža peče, svrbi, boli, ne možete spavati. Evo, šta treba raditi kada izgorite na suncu, savjetuju stručnjaci.

Napravite smjesu

Iako mnogi posežu za jogurtom i paradajzom, koji odlično hlade kožu i zaista pomognu, mnogi se kunu u smjesu jabukovog sirćeta i sode bikarbone. U pola litra hladne vode dodajte šoljicu jabukovog sirćeta i tri kesice sode bikarbone.

Rastvor dobro izmiješajte, a onda uzmite komad tkanine (najbolje pamučnu pelenu), dobro natopite u smjesu, tako da tkanina pokupi i sav talog od sode, iscijedite i obložite izgorjelo mjesto.

Rastvor vratite u frižider i nakon 20 minuta ponovite postupak. Važno je da svakog puta smjesu vratite u frižider, da se rastvor ne grije, jer kožu treba hladiti. Postupak ponavljajte što više i poslije prvog tretiranja kože vidjet ćete kako crvenilo nestaje.

Hladna voda

Kada prestanete s tretmanom, ne tuširajte se odmah, neka soda ostane na koži i ne oblačite ništa preko. Kasnije se istuširajte što hladnijom vodom i nanesite kremu za hidrataciju, koja će dodatno umiriti crvenilo. Preporučuju se one s mentolom, koje će vam prijati.

Kako liječiti

Ovo su simptomi opekotina od sunca: crvenilo na koži, osjećaj peckanja i bol, otečenost i plikovi. Liječenje opekotina od sunca započnite tako što ćete pružiti koži ono što traži, a to je - ohladite kožu, hidrirajte tijelo i pijte dovoljno vode, popijte lijek protiv bolova, ne bušite plikove i izbjegavajte tijesnu odje

Više o temi Sunce

AZRA
Izbjegavajte spavati na suncu
NA VRH

Podijeli članak na