SAVJETI

Kako rashladiti svoj dom

Danju zatvorite prozore i spustite rolete, naročito one koji su okrenuti prema suncu

Pravovremene mjere mogu smanjiti broj oboljelih i umrlih od vrućina. Ilustracija

Z. K.

23.6.2021

U zadnjem se desetljeću uočava trend porasta temperature u ljetnom razdoblju, što utječe na zdravstveno stanje sveukupnog stanovništva. Pravovremene mjere mogu smanjiti broj oboljelih i umrlih od vrućina, što znači da treba biti spreman ublažiti moguće negativne posljedice po zdravlje i trenutno djelovati, savjetuju stručnjaci.


Ugodniji boravak

Vrućina se ne zadržava samo vani, već vam može smetati i u kući, a, evo, kako prostor možete rashladiti da bi vam bilo ugodnije, navode stručnjaci. Nastojte rashladiti prostor u kojem živite. Idealno bi bilo sobnu temperaturu održavati ispod 32 stepena Celzija danju, a 24 stepena noću.

Također, koristite hladniji noćni zrak da rashladite svoj dom. Ako je moguće, otvorite sve prozore ili podignite rolete tokom noći i ranih jutarnjih sati, kada je vanjska temperatura niža.

Stručnjaci savjetuju da smanjite količinu vrućeg zraka unutar stana ili kuće. Danju zatvorite prozore i spustite rolete, naročito one koji su okrenuti prema suncu. Ugasite sva umjetna svjetla i isključite što je više moguće električnih uređaja. Stavite zaslone, draperije ili tende na prozore koji dobivaju jutarnje ili poslijepodnevno sunce.


Velike vrućine

Ako imate klima-uređaj, zatvorite vrata i prozore da ne trošite više energije nego što je potrebno. Podesite temperaturu tako da ne bude niža od 7 stepeni od vanjske dok električni ventilatori mogu pružiti olakšanje i osvježenje. Međutim, ako je temperatura zraka iznad 35 stepeni, neće spriječiti zdravstvene teškoće vezane uz velike vrućine.

Stručnjaci napominju kako je važno piti dovoljno tekućine. Naime, znojenjem gubite više tekućine, čime dolazi do dehidracije i povećanog viskoziteta krvi, što može izazvati trombozu, inzult mozga ili infarkt srca.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.