KORISNO

Pomalo iznenađujući odgovor stručnjaka: Mogu li kafa i čaj zamijeniti vodu

Održavanje hidracije presudno je za cjelokupno zdravlje

Različite vrste kafe i čajeva različito će utjecati na nivo hidracije. Ilustracija

Z. K.

9.6.2021

Stručnjaci su otkrili pomalo iznenađujući odgovor na pitanje da li se kafa i čaj računaju kao da ste pili vodu. Održavanje hidracije presudno je za cjelokupno zdravlje, a obična voda je najbolji način za to. 


Dnevni unos

Dakle, ako se kafa i čaj pripremaju s vodom, mogu li se oni uvrstiti u vaš dnevni unos vode ili jednostavno direktno dehidriraju? Zbog kofeina kafa je i prirodni diuretik i stimulans mokraćne bešike. Čaj ima sličan učinak, navode stručnjaci.

Iako je to istina, diuretički učinci su blagi, a istraživanja pokazuju da kafa i čaj, uprkos uobičajenim zabludama, zapravo ne dehidriraju kada se konzumiraju umjereno. Iako šoljica kafe nije hidrantna kao čaša vode, može se uračunati u vaš dnevni unos tečnosti. Naime, jedna šoljica kafe računa se kao pola šoljice vode.

Također, većina čajeva sadrži kofein, ali znatno manje od kafe. Stoga većinu čajeva s kofeinom računajte kao tri četvrtine količine vode. Biljni čajevi, međutim, ne sadrže kofein i po nekim mjerilima jednaki su punoj šoljici vode.


Opće smjernice

Iako se ove brojke ne temelje na tačnoj nauci, stručnjaci kaže da se mogu koristiti kao opće smjernice kako biste osigurali dovoljan unos tečnosti. Različite vrste kafe i čajeva različito će utjecati na nivo hidracije. Na primjer, crna kafa ili čaj bit će manje hidrantni od bijele kafe ili šoljice čaja s mlijekom ili puno šećera ili zaslađivača poput meda.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.