SAVJETI

Kako spriječiti zavisnost od šećera

Naučite se da čitate deklaraciju na proizvodima bez obzira na to koliko su sitna slova

Stručnjaci upozoravaju da slatka hrana na mozak djeluje loše. Ilustracija

Z. K.

7.6.2021

Ukoliko vaš obrok nije kompletan ako se na kraju ne zasladite, znači da ste već razvili zavisnost od šećera. To nije dobra navika, jer stručnjaci za ishranu upozoravaju da slatka hrana na mozak djeluje tako da stalno traži još slatkiša.


Pokvareni zubi

Posljednjih godina objavljene su brojne studije koje dovode u vezu obolijevanje od karcinoma i šećera. Zna se da prekomjerna upotreba slatkiša dovodi do kvarenja zuba i do gojaznosti.

Zamjene za šećer - Mnogi misle da mogu da smanje unos kalorija zamjenom šećera vještačkim zaslađivačima i tako smršave bez velikih promjena u ishrani. Međutim, dokazano je da vještački zaslađivači ne pomažu u mršavljenju. Štaviše, oni mogu da potaknu zavisnost od šećera i slatkiša.

Jedenje po navici - Prije nego se impulsivno reagirate na dostupnost slatkiša, zapitajte se da li ste gladni i želite baš tog trenutka nešto slatko ili reagirate impulsivno i nesvjesno. Mnogo ljudi jede slatkiše iz navike, a ne iz potrebe.


Bez zaslađivača

Čitajte deklaraciju - Naučite se da čitate deklaraciju na proizvodima bez obzira na to koliko su sitna slova, jer mnoge namirnice sadrže dodani šećer. Njih izbjegavajte. Birajte hranu koja sadrži prirodni šećer u sebi, što je dobro za organizam jer se oni drugačije prerađuju od dodatog vještačkog šećera ili zaslađivača.



Pravite domaće kolače

Smatra se da su medenjaci pripremljeni s medom i integralnim brašnom zdrav slatkiš jer sadrže B vitamine i magnezij. Slatkiši s orašastim plodovima, ovsenim pahuljicama i cimetom su, također, preporuka, bogati su fosforom, bakrom i željezom pa ih često nazivamo hranom za mozak. Dobra praksa je i da sami pravite slatkiše jer ćete tako tačno znati količinu šećera jedete. Kao zamjenu za bijeli šećer koristite ječmeni slad, prirodni med, suho voće i rogač.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.