LJEKOVITO BILJE

Cvjetovi puni zdravlja

Poznata je ljekovita biljka koja se u narodnoj medicini često koristi kod bolesti s temperaturom, jetrenih i žučnih tegoba

Z. K.

Moći čudotvornog kantariona

Foto: Ilustracija


Ljekoviti učinak kantariona ili gospine trave pripisuje se aktivnom sastojku hipericinu, koji je zaslužan za protuupalno, umirujuće i regenerirajuće djelovanje biljke i svih njenih sastojaka.

Uspješno umiruje

Kantarionovo ulje smatra se skoro čudesnim, jer uspješno umiruje ili čak liječi cijeli niz simptoma, od kožnih tegoba poput akni, ožiljaka, opekotina od sunca, preko blage depresije do ginekoloških smetnji.

Tradicionalno se ovo ulje pogrešno koristilo za sunčanje. Ulje je fotosenzibilno i zato se ne bi trebalo koristiti neposredno prije izlaganja suncu. Osim toga, kantarionovo ulje ne sadrži zaštitne faktore.

Gospina trava poznata je ljekovita biljka koja se u narodnoj medicini često koristi kod bolesti s temperaturom, jetrenih i žučnih tegoba. Ipak, najviše je istraženo i potvrđeno njeno antidepresivno djelovanje.

Aktivne tvari

Čaj se priprema tako da se jedna-dvije kašičice suhog kantariona ostavi da stoji u vrućoj vodi deset minuta. Ujutro i navečer pije se po šolja čaja. Ako ne volite čaj, napravite višenamjensko ulje od svježih cvjetova.

Kantarion se bere ljeti tokom cvjetanja, od sredine juna do avgusta. Ubire se samo gornji zeleni dio, jer se u cvjetovima i gornjim listovima nalazi najviše aktivnih tvari.

U listovima se nalaze sitne uljne žlijezde pa se, kad ih okrenete prema suncu, čini kao da su puni rupica. Raste na sunčanim predjelima i u sjeni.

Više o temi Kantarion

DAR IZ PRIRODE
Ljekovite moći kantariona
ZDRAVLJE U KUćI
Prirodna pomoć protiv gastritisa
NA VRH

Podijeli članak na