SAVJETI

Vratite organizam u balans

Citrusno voće ima alkalni efekt na organizam, što pomaže u regulaciji pH

Citrusno voće ima alkalni efekt na organizam. Ilustracija

Z. K.

24.3.2021

Već je poznato da je za zdravlje organizma vrlo važno kakav je njegov pH. Isto tako, poznato je da je za organizam poželjnije lužnato, a ne kiselo okruženje, jer ono je podložnije razvoju raznih bakterija i bolesti. Današnja ishrana uključuje obilje prerađene hrane, mesa, mliječnih proizvoda, jaja, bijelog brašna, šećera i gaziranih sokova. Stoga nimalo ne čudi što većina ljudi ima blago ili vrlo kiselo stanje organizma.

Citrusno voće ima alkalni efekt na organizam, što pomaže u regulaciji pH, pa tako i poboljšanju imuniteta, a i cjelokupnog organizma. Svaki dan u vodu dodajte malo limuna, narandže, kivija ili grejpa. Premali unos tekućine ili pak pretjerano konzumiranje slatkih napitaka može dovesti do povećane kiselosti organizma.

Kada je u pitanju hidratacija organizma, najbolje je jednostavno piti vodu, u koju za okus možete dodati citrusno voće. Najviše korisnih sastojaka sadrži svježe voće, koje najbolje pomaže u alkalnosti organizma. Uključite svježe voće i povrće u svakodnevnu prehranu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.