KORISNO

Na koje nas načine tijelo brani i od čega

Zijevanje hladi mozak, suze služe i kao štit

Jeste li znali da je glavna zadaća zijevanja ohladiti mozak. Ilustracija

Z. K.

3.3.2021

Tijelo nas brani od mikroba, bola, vlage.Neki od načina odbrane su neugodni, neki prijatni. Na koje nas načine tijelo brani i od čega?


Fizičke aktivnosti

1. Zijevanje - Jeste li znali da je glavna zadaća zijevanja ohladiti mozak kada se pregrije ili kada previše radi?

2. Kihanje - Najčešće kišemo kada se nazalni putevi napune alergenima, mikrobima, prašinom. To se naše tijelo rješava smeća.

3. Rastezanje - Zašto se rastežemo nakon buđenja? Naše tijelo to instinktivno radi kako bi nas pripremilo na sve fizičke aktivnosti dana koji je pred nama, kako bi se poboljšala cirkulacija, a i naše raspoloženje.

4. Štucanje - Kada jedemo prebrzo, ili kada gutamo velike komade hrane, ili kada se jednostavno prejedemo, iritiramo naš pneumogastrični živac. Ta iritacija rezultira štucavicom.

6. Smežurana koža - Ovo se događa kada se tijelo susretne s povećanom vlažnosti – ono pretpostavlja da će okoliš biti klizav. Koža se smežura kako bi se bilo lakše uhvatiti za glatke površine. Pametno, zar ne?


Zašto se ježimo

7. Gubitak pamćenja - Često se dogodi da ljudi nakon traume izgube sjećanja. Naš mozak automatski će htjeti pobrisati sjećanje kako ne bismo patili.

8. Ježimo se - Ježimo se kako bismo reducirali toplinu koju gubimo kroz pore naše kože, kako bi nam bilo lakše zagrijati se u hladnim uvjetima.

9. Suze - One nam služe i kao štit kada strano tijelo dođe u kontakt s očima. Međutim, one nam služe i kao emotivna odbrana. Naučnici vjeruju da plačemo, jer nam tijelo pokušava skrenuti pažnju od boli koja nas obavija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.