KORISNO

Dolazak proljeća može donijeti i niz problema

Početak marta je doba godine koje odlikuju, prvenstveno, nagle promjene vremena tako da razlika u temperaturi u dva dana može biti zaista drastična

Z. K.

Ovakvo vrijeme može donijeti viruse, infekcije i bolesti

Foto: Ilustracija


Iako dolazak pravog proljeća većina nas s nestrpljenjem očekuje, činjenica je da se većina nas, isto tako, teško nosi s naglim promjenama vremena dolaskom novog godišnjeg doba, a tu su, naravno, i alergije, čija sezona samo što nije počela.

Uzimati terapiju

Početak marta je doba godine koje prvenstveno odlikuju nagle promjene vremena tako da razlika u temperaturi u dva dana može biti zaista drastična. Takve promjene pašu malom broju ljudi i ljekari uvijek upozoravaju da bi se hronični bolesnici trebali posebno paziti, redovno uzimati terapiju i ne provoditi previše vremena na onom prvo proljetnom suncu.

Dugoočekivano proljeće sa sobom donosi i sezonu alergija, ali i mnoštvo drugih problema. Kišni periodi, vjetar pa sunce, nagle promjene temperature, vlaga, suh zrak… Ovakvo vrijeme može donijeti viruse, infekcije i bolesti. Zato je važno da se zaštitite dok se vrijeme ne ustali.

Loše promjene

Ovakve promjene mogu donijeti glavobolje, izazvati prehladu i kašalj, ali i bolove u zglobovima. Najbolje je da u ovom periodu pijete čaj od đumbira, koji je dobar u sprečavanju infekcija. Ako se ne želite prehladiti, držite se podalje od bolesnika, jer ako u ovom periodu uhvatite neki virus, prehlada bi mogla potrajati, jer je oporavak sporiji.

Ako imate problema s krvnim pritiskom, u ovom periodu morate ga češće pratiti i mjeriti. Odmah se obratite doktoru ako primijetite neke loše promjene. Također, večernja užina lako se može iskoristiti da vam pomogne da poboljšate san. Fokusirajte se na hranu bogatu magnezijem, kalcijem i kalijem, jer ova kombinacija nutrijenata podiže nivo melotonina u organizmu.

Više o temi Proljeće

BEZVREMENI HIT
Kožna jakna nikada ne izlazi iz mode
NA VRH

Podijeli članak na