PREPORUKE

Vježbajte jogu za oči kako biste sačuvali vid

Uklanjaju se “računarska” glavobolja, zamagljeni vid, povećana osjetljivost na jaču svjetlost, loša fokusiranost...

Moguće je ojačati očne mišiće, čak i popraviti vid. Ilustracija

Z. K.

17.2.2021

Ukoliko više sati svakodnevno provodite ispred računara, trebali biste prakticirati određene vježbe za odmaranje očiju i vida. Pogled usmjeren nekoliko minuta prvo na udaljene, a zatim na bliže predmete, naizmjenično gledanje i fokusiranje na jedno oko, posmatranje usamljenog predmeta kao i gledanje u daljinu prilikom boravka u prirodi, dio su uobičajenih vježbi.


Zamagljeni vid

Na ovaj način uklanjaju se „računarska“ glavobolja, zamagljeni vid, povećana osjetljivost na jaču svjetlost, loša fokusiranost. A, uz pomoć ovih vježbi, moguće je ojačati očne mišiće, čak i popraviti vid.

Primjenom joga-poza mogu se opustiti očni mišići i umiriti glavobolja, kao i osloboditi um i uspostaviti savršena koncentracija uz pomoć vida. Da bi se oporavile od tzv. plešućeg svjetla, koje emitira ekran računara, očima je potrebna mirna tama. Da biste u tome uspjeli, primijenite vježbu za oči sa dlanovima.


Treba sjediti na stolici

1. Za ovu vježbu prvo zagrijte ruke trljanjem ili pod mlazom tople vode. Zažmirite, pokrijte oči dlanovima bez pritiskanja, a palčeve blago naslonite na sljepoočnice.

2. Otvorite oči pa provjerite jeste li potpuno blokirali svjetlo. Ponovo zažmirite, opustite se i dišite duboko.

3. Pokušajte zamisliti mirni, opuštajući, potpuni mrak. Ako vam to ne uspijeva, zamislite da po bijelom papiru crtate krug crnim flomasterom i obojite mislima cijeli papir.

Kada radite ovu vježbu, važno je sjediti na stolici ili biti u sjedećem joga-položaju ravnih leđa.

Istraživanja su pokazala da osobe, koje redovno prakticiraju ove vježbe, imaju manje problema sa vidom, a na taj način se može ublažiti i očni pritisak.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.