SAVJETI

Koje ulje odabrati za masažu

Dobijaju se iz različitih biljnih izvora

Z. K.

Najpopularnije bazno ulje je bademovo

Foto: Ilustracija


Među najkvalitetnija bazna ulja za masažu spadaju ekstradjevičanska, hladno cijeđena. Dobijaju se iz različitih biljnih izvora.

- Najpopularnije bazno ulje je bademovo. Obiluje vitaminima A, B1, B2, B6, E i mineralima i ima protivupalna svojstva. Lako se razmazuje pa je pogodno za sve tipove kože, ali se najviše koristi na suhoj. Ne preporučuje se alergičnima na orašaste plodove.

- Ulje jojobe prija ljudima koji imaju probleme s kožom i aknama. Slično je prirodnom ulju tijela. Posjeduje antibakterijska svojstva i koža ga brzo upija.

- Ulje sjemenki grožđa, najčešće, se koristi za masažu beba i djece, a pogodno je i za odrasle. Sadrži vitamin E i esencijalne kiseline pa regenerira kožu i vraća joj elastičnost.

  • Ulje avokada podmlađuje i uklanja mrtve ćelije kože

    Ulje avokada podmlađuje i uklanja mrtve ćelije kože

    Foto: Ilustracija


- Ulje koštica kajsije slično je bademovom, s tim što ima duži rok trajanja. Bogato je vitaminima A i E.

- Ulje avokada podmlađuje i uklanja mrtve ćelije kože. Prija zreloj ili suhoj koži. Teže je od ostalih ulja pa se preporučuje pomiješati ga s nekim lakšim, poput bademovog. Bogato je vitaminima, hidrira i omekšava kožu.

- Kokosovo ulje teško je i gusto, a upotrebljava se kod suhe i ispucale kože. Odgovara ljudima koji imaju akne na leđima, jer ne zatvara pore i sprečava nastanak novih upalnih procesa. Prije nanošenja ga zagrijte.

- Za ublažavanje stresa i podizanje raspoloženja dobra su ulja jasmina i lavande, za opuštanje mišića koriste se ulja majorana i kamilice, dok upale smanjuje ulje nane.

Više o:

Masaža Ulje Zdravlje
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na