KORISNO

Prirodni lijek za uporni kašalj

Koristi kod problema s bronhitisom, astmom...

Podbjel protiv bolesti dišnih organa. Ilustracija

Z. K.

7.2.2021

Podbjel višegodišnja ljekovita biljka veoma cijenjena u narodnoj medicini kao lijek protiv bolesti dišnih organa i upornog kašlja.

Listovi i cvjetovi

U narodu je osim naziva podbjel ova biljka poznata i kao pustica, lopuh, lepuh, kopitnjak, kopitnjakovo lišće, kozija brada, konjski lopuh, repušina, marta, kopačica, vinova kopačica, konjsko kopito.

Podbjel je poznat kao najbolji lijek za dišne organe i ublažavanje kašlja. Sam latinski naziv roda tussilago vodi porijeklo od riječi tussis – kašalj i ago - djelujem. Beru se i koriste listovi i cvjetovi. Listovi sadrže više ljekovitih materija.


Cvjetovi se skupljaju u rano proljeće dok se cvjetne glavice nisu posve otvorile. Ilustracija

U narodnoj medicini podbjel se koristi kod problema s bronhitisom, astmom, kod kašlja, opće slabosti organizma, kožnih oboljenja, upalnih procesa, problema s kostima i zglobovima, upale sluznice crijeva i želuca, smiruje upalu sluzokože grla i ždrijela. Najbolje djelovanje podbjel ima na dišne organe jer pomaže kod rastvaranja sluzi i njenog odstranjivanja iz pluća.

Cvjetovi se skupljaju u rano proljeće dok se cvjetne glavice nisu posve otvorile, tada su najljekovitiji. Listovi se beru dok su mlađi, u maju i u prvoj dekadi juna. Najljekovitiji su listovi rasli na osunčanom mjestu. Suše se u tankom sloju. Cvjetovi se suše na suncu, a usitnjeni listovi u hladu.

Lako s priprema

Kada se u proljeće sakupe mladi listovi, operu i zgnječe dobivamo izuzetno ljekovitu kašu koja se stavlja na područje pluća. Ova ljekovita kaša liječi mnoge plućne bolesti. Čaj od podbjela se lako priprema. Dovoljno je kašiku suhih listova ili cvjetova podbjela preliti sa 2,5 dl vrele vode i ostaviti u poklopljenoj posudi 5 minuta. Procijeđen čaj se zasladi medom i pije do tri puta na dan.


Važna upozorenja

Izbjegavati dugotrajno korištenje podbjela zbog negativnog djelovanja na organizam. Ilustracija

1. Upotreba podbjela treba biti pod nadzorom ljekara.

2. Trudnice ne trebaju koristiti pripravke od podbjela.

3. Izbjegavati dugotrajno korištenje podbjela zbog negativnog djelovanja na organizam.

4. Prilikom uzimanja između terapija praviti pauze od nekoliko sedmica.

5. Maksimalno se može koristiti u terapiji 3 do 4 sedmice uz dnevnu upotrebu do 3 šolje čaja.

Kod berbe listova obratiti pažnju da se beru čisti listovi, jer ih ne treba prati prije sušenja. Prilikom pranja smanjuje se njihova ljekovitost.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.