SAVJETI

Vodite računa da se zdravo hranite

Zobene pahuljice za djecu, sportaše i dijabetičare

Odlična je za dijabetičare. Ilustracija

Z. K.

31.1.2021

Ako želite imati što manje problema sa zdravljem, važno je voditi računa da se zdravo hranite i da se na jelovniku nalaze raznovrsne namirnice, u kojima ima dovoljno potrebnih nutrijenata. Među njima je i zobena kaša, cjelovita žitarica bez koje je teško zamisliti jutarnji obrok.


Zob je jedna od najpoznatijih žitarica koja ima mnoge prednosti za zdravlje. Postoji nekoliko razloga zašto bi se zob trebala naći na jelovniku mnogih, pa tako pomaže: smanjiti rizik od raka dojke, ublažava simptome PMS-a, sprečava astmu i jača libido.

Odlična je za dijabetičare, jer redovitim unosom zobi dolazi do smanjenja osjetljivosti na inzulin. Kako se radi o namirnici obogaćenoj vlaknima, ona pomaže usporiti stvaranje šećera te omogućuje bržu potrošnju kalorija. Pored toga što pomaže dijabetičarima, zob ujedno štiti zdravlje srca i krvnih žila, a sve zahvaljujući vlaknima, kao što je beta glukan koji pomaže sniziti loš holesterol.


Zob daje potrebnu energiju. Ilustracija

Zob daje potrebnu energiju, a zbog čega je posebno popularan među sportašima.

Pokazalo se da upravo zob skraćuje vrijeme potrebno za oporavak nakon fizičkog napora, smanjuje upale nakon vježbanja i povećava izdržljivost. Zbog velike količine aminokiselina i minerala, savjetuje se i kod dječije prehrane jer utječe na rast.


Na sadrže gluten

Svi koji se odluče na konzumaciju zobene kaše, smanjit će rizik dobivanja dijabetesa tipa 2, jer sadrži veliku količinu magnezija potrebnog da stabilizira niv o inzulina i uspostavi ravnotežu šećera.

Iako ne sadrži gluten, dobro je provjeriti da namirnica poput zobi nije došla u kontakt s drugom kontaminiranom hranom, radi koje bi mogla nastupiti negativna reakcija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.