KORISNO

Razlozi zašto vam je stalno hladno

Umor i dehidracija su, također, mogući krivci jer nedostatak sna dovodi do usporavanja metabolizma

Ženama je općenito hladnije nego muškarcima. Ilustracija

Z. K.

29.1.2021

Postoje ljudi kojima je hladno kada se temperature spuste ispod nule, ali i oni kojima je stalno hladno. Spadate li u drugu skupinu, onda ste sigurno nekoliko puta naišli na negodovanje okoline kada ste, naprimjer, jedini u uredu htjeli zatvoriti prozor dok je drugima bilo vruće.

A ako je jedino objašnjenje koje vam je do sada neko za to ponudio bilo da ste zimogrozni, vrijeme je da napokon otkrijete i koji su pravi razlozi za to što vam je hladnije nego drugima. Evo što o svemu kaže stručnjakinja.

Za početak, važno je znati da je ženama općenito hladnije nego muškarcima iz jednostavnog razloga što im se “toplina nakuplja oko vitalnih organa”, kako navodi doktorica i profesorica medicine Rošini Raj (Roshini).


Na osjećaj hladnoće može utjecati i nizak nivo tjelesne masti. Ilustracija

Na osjećaj hladnoće može utjecati i nizak nivo tjelesne masti koja inače djeluje kao neka vrsta izolacije. Umor i dehidracija su, također, mogući krivci, jer nedostatak sna dovodi do usporavanja metabolizma i oslabljene cirkulacije.

S druge strane, voda pomaže tijelu u zadržavanju i sporijem oslobađanju topline, odnosno u održavanju ujednačene tjelesne temperature.

- Drugi mogući uzroci za učestalo drhtanje uključuju nizak nivo željeza ili vitamina B12, koji igraju veliku ulogu u reguliranju tjelesne temperature,” dodaje Raj te preporučuje da u svakom slučaju posjetite liječnika koji će prepoznati vaš problem i dati vam najbolji savjet.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.