SAVJETI

Izbjegnite opasnosti: Provjetravajte kuću svaki dan

Zagušljiv prostor izaziva niz bolesti

Z. K.

Redovnim provjetravanjem kuće rizike od bolesti možete smanjiti za gotovo 40 posto

Foto: Ilustracija


Ukoliko ne provjetravamo kuću redovno, to može doprinijeti razvoju bolesti srca i raka, kao i problemima s disanjem, tvrde stručnjaci u Velikoj Britaniji.

Tihi ubica

Oni su utvrdili da je zbog neprovjetravanja ugroženo oko 15,3 miliona domova.  Utvrđeno je da zrakom u kući cirkulira 900 različitih čestica i biološkog materijala s potencijalnim negativnim učinkom za zdravlje, uključujući spore plesni, pelud, ugljen monoksid i perut. Čak i plin radon, plin bez boje i mirisa, koji se naziva tihim ubicom jer ga nije moguće osjetiti u zraku. Redovnim provjetravanjem kuće rizike od bolesti možete smanjiti za gotovo 40 posto.  

  • Ugljen monoksid česti je uzrok slučajnih smrti u domovima

    Ugljen monoksid česti je uzrok slučajnih smrti u domovima

    Foto: Ilustracija


Pritom najveća opasnost vreba od plina i jedinjena kojih nismo ni svjesni. Vrlo je opasan ugljen monoksid, koji je česti uzrok slučajnih smrti u domovima, koji se može razviti u nizu situacija: zbog neispravnog šporeta, zbog neispravnog grijanja u stanovima koji se griju na plin, zbog začepljenih dimnjaka ili ako zapalimo tamjan ili svijeću, a ima ga i u dimu cigarete.

Četiri puta

Provjetravanje doma četiri puta na dan od tri do sedam minuta može smanjiti rizik od raznih vrsta bolesti koje će se često manifestirati jednostavnim simptomima, kao što su kašalj, glavobolja, osip, suzenje očiju, kihanje, vrtoglavica, osjećaj umora, krvarenje iz nosa ili bolesti pluća. 

Otvorite prozor

  • Treba provjetravati nekoliko puta na dan

    Treba provjetravati nekoliko puta na dan

    Foto: Ilustracija


Treba provjetravati nekoliko puta na dan, a najbolje ujutro, nakon ustajanja, pogotovo ako je riječ o stanovima u kojima je ugrađena PVC stolarija koja se ugrađuje tako da hermetički zatvori prostor radi uštede energije. Tokom dana u svakoj prostoriji povremeno otvorite prozor kako biste osigurali svjež zrak te povremeno otvorite vrata od kupatila, ako nemate mehaničku ventilaciju, tj. ventilatore koji pokreću zrak. 

I prije spavanja korisno je nakratko napraviti ''promahu'' od tri do pet minuta, radi zamjene zraka u prostorijama.

Posebno pazite na znakove plijesni u kući, jer je njena prisutnost odraz slabe ventilacije i povećane vlažnosti, a to bitno povećava rizik od respiratornih problema (alergije, astma i drugi problemi s disajnim putevima) i reakcija na koži. Ventilacije u kupatilu mora biti kvalitetna i bez vlage.

NA VRH

Podijeli članak na