SAVJETI

Spriječite pojavu suhe kože

Stručnjaci savjetuju da ovlaživač zraka stavite u prostoriju u kojoj provodite najviše vremena

Suh zrak i grijanje ipak ostavljaju posljedice. Ilustracija

Z. K.

30.11.2020

Suha, osjetljiva, beživotna koža čest je problem koji se javlja čim nastupe hladni dani. Dok će kvalitetna krema ponuditi trenutnu pomoć, suh zrak i grijanje ipak ostavljaju posljedice. Nasreću, postoje stvari koje sami možete učiniti kako biste joj pomogli, savjetuju stručnjaci.

Blagi piling

Ovlaživač zraka - Ako je zrak u prostoriji u kojoj boravite suh, možete računati da će biti i vaša koža. Stručnjaci savjetuju da ovlaživač zraka stavite u prostoriju u kojoj provodite najviše vremena. On će prostoriji dodati vlage i rashladiti je i tako omogućiti da površinski sloj kože ostane vlažan. 

Promijenite prehranu - Kako je izgled kože direktno povezan s onim što jedete, unos previše masne hrane je prvi korak ka suhoj koži. Također, napominju stručnjaci, alkohol i kofein mogu uzrokovati dehidraciju te savjetuju da se pije voda.

Riješite se nečistoća s lica - Bez obzira na to koliko seruma i krema koristite, suha koža će ostati suha bez pilinga. Savjet je koristiti blage pilinge koje ne sadrže jake kiseline i nisu pregrubi, a potrebno ih je koristiti dva puta sedmično. Ako vam je koža jako osjetljiva, onda umjesto pilinga lice dobro očistite grubom mokrom krpicom za čišćenje lica.

Pojava mrlja

Serum s antioksidantima - Serume je dobro koristiti tokom cijele godine, važno je samo da ne sadrži alkohol. Bez obzira na godišnje doba, slobodni radikali će uvijek utjecati na izgled kože, uzrokovati pojavu mrlja, spriječiti proizvodnju kolagena i uzrokovati prerano starenje. Kako biste spriječili tu štetu, prvi sloj njege za kožu kojeg ujutro nanosite neka sadržava vita

Koristite jake kreme

Odaberite kreme, a ne losione. Ilustracija

 Možda je upravo ono što stalno zaboravljate najvažnije za njegu lica, a to je krema bogata hranjivim sastojcima. Odaberite kreme, a ne losione, koje bi trebale sadržavati hijaluronsku kiselinu i ceramide, savjetuju stručnjaci. Ako vam je lice baš jako suho, ne štedite, već na lice nanesite dovoljne količine kreme.

Kratko tuširanje

Umjesto sapuna i jakih preparata, koristite nježne kremaste gelove. Ilustracija

Sve što u sebi ima dodane mirise ili sastojke koje isušuju kožu, spremite tokom zime. Sredstvo za čišćenje treba biti blago, potražite ona koja sadrže kamilicu ili zob jer oni neće uništiti prirodna ulja koja se na koži nalaze, a potrebna su kako bi sačuvala vlagu na površinskom sloju kože. 

Također, svaku večer prije odlaska u krevet bi se trebali držati rutine koja će vam omogućiti da se probudite s lijepom kožom. Nakon seruma i kreme za lice, nanesite i sloj kreme na podočnjake. Iako uživate u tuširanju jako toplom vodom prije spavanja, stručnjaci savjetuju da pokušate u kadi se zadržati samo 5 minuta kako biste izbjegli sušenje kože.

Umjesto sapuna i jakih preparata, koristite nježne kremaste gelove. Nakon tuširanja namažite cijelo tijelo kremom, a poželjno je da sadrži mineralna ulja, lanolin ili ceramide, koji će kožu njegovati dok vi spavate.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.